El ministre d'Exteriors de l'Iran, Mohammad Javad Zarif, considera que el desplegament addicional anunciat pel president nord-americà, Donald Trump, que posarà 1.500 efectius més al Pròxim Orient, és «extremadament perillós» per a la pau internacional. Els moviments d'alguns vaixells de l'exèrcit dels Estats Units a la zona ha generat certa inquietud, ja que de fons hi ha la batalla freda per l'armament nuclear que mantenen les dues nacions, històricament enfrontades.

«L'augment de presència dels Estats Units a la nostra regió és extremadament perillosa i amenaça la pau i seguretat internacionals. Hauria d'abordar-se», va dir Zarif, en el decurs d'una àmplia entrevista concedida a l'agència de notícies IRNA aquest dissabte abans de posar rumb a Teheran després d'una visita de dos dies al Pakistan.

El cap de la diplomàcia iraniana va acusar Trump de llançar acusacions infundades contra la República Islàmica per justificar el desplegament militar en un moment en el qual la tensió s'ha tornat a disparar a la regió.

Trump va confirmar divendres passat que enviarà 1.500 militars més al Pròxim Orient amb un mandat «principalment protector».

El secretari de Defensa, Patrick Shanahan, va avançar el desplegament un dia abans i va explicar que l'objectiu és «millorar la protecció» de les mateixes forces nord-americanes enfront de l'amenaça iraniana, mantenint d'aquesta manera el discurs de l'administració Trump respecte al que consideren una amenaça real per part de l'Iran.

Les tensions bilaterals s'han renovat coincidint amb el primer aniversari de la ruptura de l'acord nuclear. Els Estats Units han recuperat les sancions contra l'Iran, mentre que la República Islàmica va optar per deixar de complir una part dels compromisos assumits.

En aquest sentit, el general Morteza Qorbani, assessor de les Forces Armades iranianes, també va advertir, ahir en declaracions a l'agència de notícies Mizan, que «si els Estats Units envien bucs de guerra a la regió, si cometen aquesta estupidesa, [l'Iran] els enviarà al fons del mar fent servir noves armes secretes», així incrementarà la tensió a tota la zona.