L'exministre per a les negociacions de sortida de Regne Unit de la Unió Europea Dominic Raab va subratllar ahir que el país ha d'estar preparat per a un Brexit «dur» el pròxim 31 d'octubre, després d'anunciar la seva intenció de succeir Theresa May com a primera ministra.

«Si no estàs disposat a abandonar una negociació, l'altra part no se centra», va dir, en declaracions a la cadena de televisió BBC. «Si fas això, pots ser realment creïble a Brussel·les», va afegir. Així, va assenyalar que, evidentment, preferiria que el Regne Unit abandonés la UE amb un acord, si bé va recalcar que no vol un nou ajornament de la data fixada per a la sortida, que ja s'ha postposat fins al 31 d'octubre.

Finalment, Raab va manifestar que creu que el Regne Unit només estaria obligat legalment a pagar uns 14.000 milions de lliures esterlines (uns 15.881 milions d'euros) de la quantitat actual de sortida, fixada en 39.000 lliures (prop de 44.242 milions d'euros), en cas que hi hagi un Brexit sense acord.

El substitut de May

May va anunciar divendres que dimitirà com a líder del Partit Conservador el 7 de juny, encara que seguirà com a primera ministra mentre els seus companys trien un successor. La dirigent sortint va instar que el procés comenci la setmana del 10 de juny, amb vista a resoldre al més aviat possible la incertesa.

Raab, que es presenta com l'«arxilíder» del Brexit, va anunciar dissabte passat la seva candidatura per encapçalar el Partit Conservador britànic: «Lluitaré per un acord més just sobre el Brexit, un acord més just per als treballadors britànics i una societat més justa, en la qual cada nen pugui arribar a obtenir tot el seu potencial».

Juntament amb Raab i com a candidats confirmats, hi ha el ministre d'Exteriors Jeremy Hunt, el ministre per al Desenvolupament Internacional Rory Stewart, el ministre de Salut Matt Hancock, l'exministre d'Exteriors Boris Johnson i l'exministra de Treball i Pensions Esther McVey. En una recent enquesta de The Times, Raab ocupava el segon lloc a la successió amb un 13% de suport, molt al darrere de Johnson, preferit amb un suport del 39%.

Tots dos van ocupar llocs de responsabilitat sota el comandament de May però van acabar abandonant la premier per la seva suposada tebiesa sobre el Brexit.

La resolubilitat dels bancs

D'altra banda, la Junta Única de Resolució (JUR) està analitzant l'efecte que pot tenir el Brexit en la resolubilitat dels bancs europeus, segons va apuntar ahir el seu conseller executiu Antonio Carrascosa.

El conseller de la JUR va destacar que una prioritat per a aquest 2019 està lligada a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.