El Govern austríac, controlat pel Partit Popular, va perdre ahir la confiança del Parlament i va ser destituït a causa del cas Eivissa, un escàndol de corrupció que afecta l'ultranacionalista FPÖ i que ha provocat la ruptura de la coalició entre els dos partits i l'avançament electoral.

La caiguda del Govern es produeix després que el Partit Popular (ÖVP), del canceller federal, Sebastian Kurz, guanyés les eleccions europees de diumenge amb el 34,9% dels vots. La coalició formada el desembre del 2017 per Kurz amb els ultranacionalistes va saltar pels aires el 19 de maig passat pel polèmic vídeo gravat a Eivissa l'estiu del 2017.

En aquestes imatges, emeses per dues publicacions alemanyes, es veu el llavors vicecanceller i excap de l'FPÖ, Heinz Christian Strache, prometre favors polítics i contractes públiques a una suposada milionària russa a canvi de donacions il·legals al seu partit.

En la votació d'ahir, 110 diputats van decidir destituir Kurz i el seu gabinet de ministres, entre els quals quatre experts independents que van substituir la setmana passada quatre ministres de l'FPÖ. Només 71 parlamentaris, entre ells 61 de l'ÖVP i 10 de l'opositor partit liberal Neos, van votar a favor de mantenir al Govern d'experts de Kurz fins a les eleccions avançades del setembre. Dos diputats independents es van abstenir.

Durant el debat parlamentari, Kurz va acusar l'FPÖ i el socialdemòcrata SPÖ d'actuar moguts per «desitjos de venjança» i va assegurar que «ningú al país pot comprendre» la moció. És la primera vegada que un Govern austríac és destituït des del 1945.

El president del país austríac, Alexander van der Bellen, ara haurà de designarà un nou Executiu de transició i un nou cap de Govern fins a les eleccions anticipades d'Àustria, que probablement se celebraran el proper mes de setembre.