El president de Vox, Santiago Abascal, va deixar clar que la seva formació no donarà suport a la configuració de cap govern alternatiu a l'esquerra en autonomies i ajuntaments si PP i Ciutadans no seuen amb ells en una taula de negociació. «Sense Vox no hi ha alternativa a l'esquerra -va destacar Abascal en una compareixença en què va analitzar el resultat de les eleccions generals de diumenge passat, la seva primera roda de premsa des de fa mesos. No serà difícil arribar a acords amb qui segui per dialogar amb nosaltres, però serà absolutament impossible donar suport a un govern que ni tan sols es vol seure a parlar amb Vox».

El partit ultradretà va exigir obrir converses amb totes les formacions que puguin formar part d'aquest govern, excloent així la fórmula usada a Andalusia, on el PP va negociar per separat amb ells i amb Ciutadans per fer arribar Juan Manuel Moreno a la presidència de la Junta. Segons va lamentar, aquest model ha demostrat que no és «útil», perquè els resulta «difícil» vetllar pel compliment dels acords.

El que no va aclarir Abascal és si Vox exigirà formar part dels governs autonòmics en què la formació és «clau» per arribar a un acord, com són la Comunitat de Madrid i Múrcia. Tot i que creu que tindrien el «dret» d'exigir-ho, la decisió la prendrà avui el seu Comitè Executiu Nacional.

De moment, Abascal ha admès haver tingut un contacte «informal» amb el líder del PP, Pablo Casado, en una conversa telefònica. En canvi, no ha tingut cap tipus d'interlocució amb Ciutadans ni el seu president, Albert Rivera.