El fiscal especial nord-americà, Robert Mueller, va afirmar ahir que imputar el president Donald Trump «no era una opció», si bé no va descartar que cometés algun delicte, en les seves primeres declaracions després de la publicació del seu informe sobre la ingerència de Rússia a les eleccions del 2016.

Mueller va ressaltar que «un president no pot ser imputat amb un delicte federal mentre és en el càrrec». «Això és inconstitucional», va manifestar, i va recalcar que «imputar al president un delicte no era, per tant, una opció a considerar».

«L'opinió escrita del departament (de Justícia) en què explica la política determina diversos aspectes importants que informen sobre la nostra gestió de la investigació per obstrucció», va afegir, en referència a un dels dos punts clau de la seva recerca. Tot i això, va dir que estava previst que «si hi havia la seguretat que el president clarament no havia comès un delicte, es diria [en l'informe]». «No obstant això, no vam fer una determinació sobre si el president va cometre un delicte», va puntualitzar, i va recalcar que «no participarà en conclusions o hipòtesis sobre el mandatari».

«Hi ha també un motiu pel qual investiguem els esforços per obstruir la investigació. Els assumptes investigats eren d'una importància cabdal i era clau per a nosaltres obtenir informació exacta de totes les persones a les quals interroguem», va explicar.

«Quan un subjecte de la investigació l'obstrueix, o menteix els investigadors, colpeja el centre dels esforços del Govern per desvelar la veritat i fer rendir comptes als responsables», va argumentar.

En les seves declaracions, Robert Mueller va incidir que «oficials d'Intel·ligència russos, part de l'exèrcit rus, van llançar un atac concertat contra el sistema polític nord-americà» utilitzant tècniques informàtiques «sofisticades» per hackejar ordinadors i xarxes de la campanya de la candidata demòcrata, Hillary Clinton.

Així mateix, el fiscal nord-americà va afegir que aquests agents russos «van robar informació privada i la van publicar on-line a través d'identitats falses i de l'organització Wikileaks». «Les publicacions estaven dissenyades per interferir en les eleccions i fer mal a un candidat presidencial», va dir Mueller.

El fiscal especial va recalcar, a més, que l'informe preveu «esforços per interferir» en el sistema polític nord-americà i va posar èmfasi en la necessitat que «siguin investigats i compresos». Així, Robert Mueller va subratllar que «hi havia proves insuficients per parlar d'una conspiració més àmplia».