El Parlament té actualment 60 diputades, una més que no a l'inici de la legislatura, la qual cosa representa el 44,4% dels escons. L'entrada de Núria Picas en el lloc d'Oriol Junqueras, sumat a altres substitucions, significa un petit increment en la igualtat de la cambra catalana.

L'increment s'ha produït arran dels resultats de les eleccions generals del 28 d'abril, en què diversos diputats i diputades van aconseguir un escó al Congrés i van haver de renunciar a l'acta del Parlament.

Al ple d'aquesta setmana s'han incorporat com a nous diputats Jorge Feijóo i Mercè Escofet (Cs), que han substituït Inés Arrimadas i José María Espejo-Saavedra; el conseller Miquel Buch, Elena Fort, Josep Puig i Glòria Freixa (JxCat), que substitueixen Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Laura Borràs, i Núria Picas i José Rodríguez (ERC), que substitueixen Oriol Junqueras i Gerard Gómez del Moral. Al del 16 de maig ja es va incorporar Daniel Serrano (PPC) en substitució d'Andrea Levy.

Dues dones a la Mesa

El ple d'aquesta setmana també ha comportat canvis en la presència de diputades a la Mesa, que ara en té dues entre els set membres. Laura Vílchez (Cs) va ser elegida dimecres secretària tercera en substitució de Joan García, que va ser elegit vicepresident segon en substitució de José María Espejo-Saavedra. L'altra diputada al màxim òrgan rector de la cambra és Adriana Delgado (ERC), secretària quarta.

Diputades als grups i subgrups

Per grups parlamentaris, Cs té actualment 15 diputades, el 41,7% dels seus 36 escons; JxCat en té 14, el 41,2% dels 34 escons que té; ERC, 16, el 50% dels seus 32 diputats; el PSC-Units, 7, el 41,2% de 17 escons, i CatECP, 5, el 62,5% dels seus 7 diputats. Pel que fa als subgrups, la CUP té dues diputades de 4 escons, el 50%, mentre que el PPC actualment només en té una, el 25% dels seus 4 diputats.

Els grups que han incrementat el nombre de diputades respecte a l'inici de la legislatura són JxCat i ERC, mentre que el PPC n'ha perdut una.

"Parlament i gènere"

Precisament aquesta setmana, la cambra ha estrenat un nou espai web, "Parlament i gènere", que recollirà totes les iniciatives amb perspectiva de gènere que la institució impulsi. La informació d'aquest espai està organitzada en tres eixos: el Pla d'igualtat, el cicle "La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país" i el "Parlament de les dones". La iniciativa s'emmarca en l'aposta del Parlament per impulsar polítiques d'igualtat com a motor de desenvolupament i progrés social.