El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va mostrar la seva «decepció» perquè el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, obviés el conflicte català en la seva intervenció de dissabte al Cercle d'Economia i el va avisar que ja no hi ha «excuses» per no afrontar el diàleg amb Catalu-nya. En declaracions durant la celebració de l'Aplec del Cargol de Lleida, Aragonès va insistir a reprendre la Declaració de Pedralbes, que els Governs català i espa-nyol van pactar el 20 de desembre passat com a base del diàleg amb Catalunya, tal com va exposar en el seu discurs de divendres passat davant els empresaris del Cercle d'Economia de Sitges.

El vicepresident català va lamentar que Sánchez no aprofités la seva intervenció al mateix fòrum per «mullar-se» i respondre al seu embat, «davant gent que esperava que digués alguna cosa», per tant considera que és al president del Govern central, i no a ell, a qui cor-respon gestionar la «decepció» causada entre els empresaris que van assistir a la conferència.

«Jo vaig posar una proposta sobre la taula que estic convençut que haurà de tenir una resposta, tard o d'hora», va insistit el vicepresident de la Generalitat. Per a Pere Aragonès, a Sánchez «se li han acabat les excuses» per no afrontar el diàleg amb Catalunya, tenint en compte que té les majories al Congrés necessàries per fer-ho, així com «la predisposició de l'independentisme català». «Menys excuses i més anar per feina», va destacar el dirigent d'ERC, que creu que els Governs espanyol i català, «evidentment», han de seure a la taula i «parlar».

Per part seva, el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, va assegurar que la resposta que ha donat el Govern espanyol a l'informe del grup de treball sobre detencions arbitràries de les Nacions Unides «és el menys intel·ligent que podria fer». El conseller va alertar que, si no pren mesures, la reputació d'Espanya «es veurà seriosament danyada». També va instar el rei Felip VI a «reparar el dany» i, «en lloc de sortir a dir 'a por ellos'», optar per «sortir a dir 'arreglem-ho', siguem un país democràtic, corregim aquestes deficiències».Missatge «demolidor»

Bosch va advertir que l'informe «no acaba aquí» i que seguirà el seu curs dins de l'ONU. Malgrat que no comporti sancions, va explicar que el que diu el document «és que Espanya no està complint amb els drets humans», un missatge que «és demolidor».

Pel que fa a la resposta del Govern espanyol d'impugnar dos dels membres del grup de treball, el conseller considera que el fet «que es dediquin a desmerèixer aquest grup és gravíssim, perquè estan qüestionant el funcionament de l'ONU». Va posar com a exemple que només el 2017 van ser 31 els Estats que van alliberar presos després d'un dictamen similar, entre ells França, els EUA, Turquia, Cuba o Israel. Segons el parer del conseller, Espanya «reacciona tard i malament», i «s'està equivocant» en qüestionar el funcionament del sistema de l'ONU.