El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha decidit que Eduard Sallent, fins ara sotscap de la Comissaria General d'Informació, sigui el nou cap dels Mossos d'Esquadra en substitució del surienc Miquel Esquius, que va arribar al càrrec fa pràcticament onze mesos, han confirmat a l'ACN fonts d'Interior.

Esquius, per la seva part, va agafar el relleu de Ferran López, que va ser l'encarregat de dirigir el cos durant l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, després que el major Josep Lluís Trapero fos cessat a finals d'octubre del 2017.

El canvi es fa per "tornar a la normalitat" després d'una "època de transició". "Ha estat un any pont", ha explicat Buch, que ha agraït la "professionalitat i honestedat" d'Esquius durant aquests mesos però ha dit que cal "un nou impuls". El nou comissari en cap ha dit que se li ha encarregat elaborar un pla estratègic pels propers anys i treure el cos del debat partidista, entre altres prioritats.

Del currículum del nou cap dels Mossos d'Esquadra, Eugeni Sallent, Buch ha destacat que "porta 22 anys al cos, ha demostrat abastament la seva capacitat de direcció de diverses unitats del cos, ha exercit com a cap de la Comissaria general d'informació i ha format part com expert en missions internacionals en matèria de seguretat, sota la direcció de l'ONU i el Consell d'Europa".

Sallent ha començat agraint la feina del seu predecessor, Miquel Esquius, que "va recollir el repte de dirigir aquesta institució davant un moment d'incerteses, un període de dificultats, i ha fet una enorme tasca d'organització, serenor i bona feina de fer arribar ponts amb tothom". Ha afegit sentir-se "molt orgullós" de l'actuació dels Mossos d'Esquadra en el passat i ser conscient hi haurà noves "dificultats i moments tensos i complexos".

El nou responsable de la policia de Catalunya ha rebut l'encàrrec d'avaluar els serveis del cos i l'actualització dels processos de direcció, de treball, i de la prestació de servei del cos. També se li ha demanat l'establiment d'un "full de ruta" a través d'un "pla estratègic" que "fixi" el posicionament institucional del cos, amb els objectius i les prioritats.

Sallent ha afegit que vol "treure el cos de Mossos d'Esquadra del debat partidista" per centrar-lo "exclusivament" en la prestació de seguretat a la ciutadania. També ha manifestat que vol impulsar les polítiques d'igualtat dins el cos, donar resposta a la delinqüència especialitzada, el crim organitzat i el ciberdelicte. Finalment, ha dit que vol fer un pas endavant per abordar de manera multisectorial els delictes contra la llibertat sexual.