La Fiscalia va començar ahir a exposar els informes finals en el judici de l'1-O i va qualificar de «cop d'estat» els fets que es jutgen al Tribunal Suprem.

El fiscal Javier Zaragoza va insistir en la rebel·lió i va assegurar que «el caràcter violent de l'alçament no implica violència greu ni armada». «No calen armes i militars», va afegir, tot assegurant que «es va fer ús de la violència quan va caldre».

Zaragoza va assegurar que hi va haver un «atac contra l'ordre constitucional» per intentar «derogar parcialment» la Carta Magna espanyola fent ús de «mitjans il·legals».

En l'inici de la seva intervenció, Zaragoza també va referir-se directament a Junqueras, i va dir que és un «exercici de cinisme sense precedents» culpar l'Estat de falta de diàleg, com va fer l'exvicepresident en la seva declaració el 14 de febrer.

En el seu informe final, Zaragoza va assegurar que els fets es van cometre «com si fossin la crònica d'un alçament anunciat» que «tots els espanyols han conegut a través de la televisió».

El fiscal va remarcar que no es criminalitza «ni la dissidència política ni el vot» i que no existeixen «presos polítics». També va criticar l'al·legat dels acusats que esgrimien el dret a l'autodeterminació que, segons el fiscal, no té «suport normatiu ni nacional ni internacional».

Per a Zaragoza, per defensar la convivència cal «complir la llei i la Constitució» i va negar vulneració de drets fonamentals. «L'única violació de drets civils que es produeix a Catalunya ara és la que pateixen estoicament els que defensen la Constitució», va manifestar.

Zaragoza també va criticar les declaracions dels acusats per considerar que «ningú vol assumir responsabilitats» i que semblava que el que havia passat el 2017 a Catalunya era «un malson».

Segons Zaragoza, es presenta el referèndum com una «simple consulta sense efectes jurídics» i la declaració d'independència com una cosa «simbòlica sense efectes jurídics per no ser publicada enlloc». «Com si al llarg de la història la importància depengués de la publicació en un butlletí oficial», va manifestar.

Per a la fiscalia, els fets que es van produir entre setembre i octubre van ser «incidents en un mes insurreccional», que no encaixa amb la «legítima expressió de dret a manifestar-se», com sostenen alguns acusats.

Pel que fa a la participació de l'ANC i Òmnium Cultural, Zaragoza els va qualificar de «dinamitzadors de la mobilització popular» per assegurar que «es pogués votar» i «impedir l'actuació de les forces i seguretat de l'Estat».