Tots els encausats que fa quatre mesos s'asseuen al banc dels acusats del Tribunal Suprem tindran la setmana que ve l'última oportunitat de dirigir-se al tribunal. Tant els nou empresonats com els tres exconsellers en llibertat provisional tindran quinze minuts com a màxim per fer ús de l'últim torn de paraula abans que el judici quedi vist per a sentència després de més de 50 sessions. Tots ells faran servir aquesta oportunitat que els atorga la llei, amb la incògnita de què farà finalment l'exconseller d'Interior Joaquim Forn. Fonts de la defensa de l'exconseller apunten que desaconsellaran que usi l'últim torn, però la intenció és que la decisió sobre si parlarà i què dirà no es faci pública fins a la darrera sessió del judici.

El judici del procés afronta la darrera setmana. Estan previstes només dues sessions més dimarts i dimecres. Es destinaran als informes finals de les defenses, on els lletrats dels líders independentistes podran exposar els seus arguments per convèncer el tribunal que ha d'absoldre tots dotze. A més, les defenses podran rebatre les afirmacions que dimarts van fer la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox per demanar als magistrats que els condemnin. Un cop acabi aquesta fase (el tribunal ha donat màxim una hora per acusat) serà el moment de l'última paraula. És la darrera oportunitat que tindran els acusats per adreçar-se al tribunal i es produirà, segons el calendari establert, dimecres vinent. Durant tot el judici, els acusats només han pogut pronunciar-se a la fase inicial, el febrer, quan es van sotmetre a l'interrogatori de les acusacions i de les seves defenses. Aleshores, cap d'ells va respondre Vox i només Junqueras i Romeva es van abstenir de respondre la Fiscalia.

L'única incògnita ara per ara és què farà l'exconseller de l'Interior. Fonts de la seva defensa apunten que desaconsellaran que prengui la paraula i faci un al·legat final, però no està decidit quina opció escollirà finalment.

D'altra banda, les defenses dels presos preventius de la causa del procés Oriol Junqueras i Joaquim Forn han sol·licitat a la sala que els jutja al Suprem permís per sortir de presó i poder realitzar determinats tràmits relacionats amb la seva elecció com a eurodiputat i regidor a l'Ajuntament de Barcelona, respectivament. Junqueras ja va sortir de la presó en ocasió de la seva elecció com a diputat d'ERC al Congrés dels Diputats, càrrec del qual actualment està suspès.