Els Mossos d'Esquadra han nomenat el comissari Josep Lluís Rossell com a nou cap de la policia catalana a la regió central. Rossell substitueix Sergi Pla, que ara ha estat nomenat cap de la Regió Metropolitana Nord. Rossell era fins ara l'intendent adjunt de la prefectura de la policia.

El qui serà nou cap dels Mossos a la Catalunya Central va néixer el 5 d'octubre del 1962 a Arenys de Munt i és enginyer tècnic agrònom i de jove va treballar com a pagès. Des del 1996 fins al 2001 va ser el responsable de l'àrea de selecció del cos, durant cinc anys va ser cap de comissaria i a final de la dècada va ser va ser cap d'instructors de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, fins que va arribar a la prefectura de Lleida. Allà va ser cap de la regió policial de Ponent des del 2012 fins al 2016.

D'altra banda, el surienc Miquel Esquius, fins ara cap del cos dels Mossos d'Esquadra, serà nomenat nou cap de la Regió Policial Pirineu Occidental per petició expressa d'ell, segons han assenyalat els Mossos d'Esquadra en comunicat fet públic ahir al migdia.

Aquests canvis van acompa-nyats d'una reestructuració més àmplia que el nou cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, va comunicar ahir.

D'altra banda, la comissària Cristina Manresa, fins ara cap de la regió policial Metropolitana Nord, és la nova cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central, un càrrec que fins ara mai no havia assumit una dona. David Boneta continuarà sent el cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central.

Rafel Comas tornarà a ser cap de la comissaria general d'Investigació Criminal, un càrrec que va ocupar del maig del 2017 al juliol del 2018.

El cap de la comissaria d'Informació serà Xavier Porcuna, el de la Tècnica i de Planificació de la Seguretat serà Jordi Ferret, el de Relacions Institucionals serà Josep Codina i el de la Divisió d'Afers Interns serà Jaume Garcia Valls.

Al capdavant de la Regió Policial Camp de Tarragona hi haurà Josep Maria Estela, mentre que la comissària Marta Fernández serà sotscap de la Comissaria general d'Investigació Criminal i Alicia Moriana sotscap de la Regió Policial Metropolitana Nord.

La prefectura de la policia ha establert com a prioritat, i així ho va comunicar ahir als comissaris, orientar tota l'organització al servei de la base. Altres objectius són millorar els sistemes de treball, les mesures per afavorir la igualtat de gènere, la lluita contra els delictes que atempten contra la llibertat i la indemnitat sexual i la millora en l'atenció de les víctimes.

Fonts de la direcció dels Mossos d'Esquadra van insistir a vincular el relleu en la prefectura de la policia catalana a les necessitats de reestructuració de l'organigrama pel nomenament dels vuit nous comissaris i van remarcar que les noves designacions responen estrictament a criteris operatius, no polítics ni de qualsevol altra índole.

Màxima sintonia

En aquest sentit, subratllen que Esquius mantenia màxima sintonia amb la direcció política dels Mossos, fins i tot després de la controvèrsia suscitada per la creació d'una àrea d'escortes dependent del departament de Presidència, la qual cosa havia generat recels en la Prefectura.

El relleu a la cúpula de la policia catalana, afegeixen fonts de la seva direcció, no implicarà canvis en la relació institucional amb la judicatura ni amb altres cossos i forces de seguretat de l'Estat.