Els eurodiputats electes de JxCat Carles Puigdemont i Toni Comín van demanar entrar al grup dels Verds/ALE a l'Eurocambra, segons va confirmar el mateix exconseller en una entrevista a Radio Nacional d'Espanya. Segons Comín, van presentar una petició formal dijous al subgrup de l'Aliança Lliure Europea (ALE), on hi ha ERC.

Comín va afirmar que aquest espai és «el seu lloc natural» perquè l'ALE està conformada per partits que defensen el dret a l'autodeterminació. L'exconseller de Salut va explicar que estan mantenint converses amb ERC i altres membres d'ALE i va assegurar que «no hi haurà cap problema» perquè tant ell com Puigdemont s'integrin al grup.

El grup d'ERC i el BNG

Els ecologistes i l'ALE conformen una agrupació parlamentària de coalició al Parlament Europeu on, de moment i a l'espera de la formació final dels grups, són la quarta força política. A més d'ERC, el subgrup parlamentari de l'ALE també compta amb membres del BNG i l'SNP.

Paral·lalement, l'eurodiputat electe, Carles Puigdemont, va evitar aclarir ahir com pensa acreditar-se com a parlamentari europeu, però ha assegurat que tant ell com el també electe Toni Comín saben què han de fer per aconseguir-ho.

Membres de la JEC

«Defensarem el nostre dret com a eurodiputats, sabem què hem d'argumentar en cada moment i quin és l'objectiu per poder garantir que els europeus que ens van votar vegin respectats els seus drets», va assenyalar Puigdemont.

En aquest sentit, van demanar a la Junta Electoral Central que apartin dels tràmits per assumir l'acta d'eurodiputats als membres d'aquest òrgan que van vetar la seva inclusió a les llistes electorals de les eleccions europees, una decisió que ha estat esmenada per un tribunal del contenciós-administratiu.