La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va afirmar que la possibilitat que Ada Colau sigui alcaldessa de Barcelona amb els vots del PSC i Manuel Valls forma part d'una «operació d'Estat» per evitar que la capital estigui governada per independentistes i va reclamar una «resposta de país» si acaba fructificant. En una entrevista a El Punt Avui, Budó no descarta que aquesta mateixa fórmula es faci servir en altres ciutats catalanes, com ja ha passat a Sabadell amb un pacte PSC-Podem. Budó també veu necessària una «resposta de país que no ha de ser per força una convocatòria d'eleccions» en cas de sentència condemnatòria en el judici de l'1-O.

El cas independentista

La portaveu va considerar que «tocaria» que els presos quedessin en llibertat un cop el judici estigui vist per a sentència: «Estan en presó preventiva i, si s'acaba el judici, els han de deixar en llibertat». En ser preguntada sobre si això facilitaria que els diputats independentistes donessin suport a la investidura de Sànchez, respon que «el que facilitaria tot plegat és una sentència absolutòria» i reivindica que deixar-los en llibertat és «el que tocaria i no és a canvi de res». Budó va lamentar que el PSOE «pretén la ignorància» amb els independentistes però va reivindicar que ells no han de deixar de demanar diàleg «perquè és una voluntat sincera». En aquest sentit, va explicar que esperen una resposta «de manera formal», a través d'una carta, del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a la petició del president català, Quim Torra, de reunir-se.

«Esperem la resposta més enllà de les declaracions als mitjans», va apuntar. En aquest sentit, va confiar que Sánchez s'assegui a dialogar perquè no entén que l'executiu espanyol «pugui governar a esquena de Catalunya».

Va valorar també els resultats de la seva formació, reconeixent que «probablement la gent no ha llegit» qui eren perquè ells mateixos s'han «confós entre PDeCAT, JxCat...». «No hem acabat de definir el nom del paraigua de l'espai polític amb què ens presentàvem, potser hem anat tard, i això s'ha notat en el resultat de les municipals», va declarar.