El Tribunal Suprem ha escoltat aquest dimarts les argumentacions de part de les defenses dels líders independentistes jutjats per l'1-O, procés que entra al seu tram final. Els advocats han intentat rebatre els escrits de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació particular, exercida per Vox, i rebatre els delictes de rebel·lió, sedició i malversació. En canvi, s'ha assumit la desobediència. Aquestes són algunes de les frases més destacades de cada un dels defensors.

Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart

"El 2017 es va produir un conflicte polític de gran importància en les relacions entre Catalunya i Espanya i una part de la ciutadania va respondre a aquest conflicte com correspon a una societat democràtica, sortint al carrer per demanar als polítics que actuïn amb responsabilitat i afrontin el conflicte, i ho va fer sense violència".

"La defensa de la unitat d'Espanya no pot provocar el sacrifici dels drets fonamentals dels ciutadans".

Marina Roig: «La defensa de la unitat d'Espanya no pot provocar el sacrifici dels drets fonamentals»

Marina Roig: «La defensa de la unitat d'Espanya no pot provocar el sacrifici dels drets fonamentals»

"[El 20-S] No hi havia intenció d'impedir l'actuació policial".

"Basar la rebel·lió en mostres de desafecció hauria quedat descafeïnat, però el nom no fa la cosa, les paraules queden buides de contingut si les contrastem amb les proves del judici".

Olga Arderiu, lletrada de Carme Forcadell

"S'ha intentat per part de les acusacions exagerar l'actuació de Forcadell, ha aparegut en llocs on no ha estat, ha parlat en llocs on no ha parlat, s'han inventat tuits i s'han mutilat declaracions que no ha fet".

"No ha arengat mai a la violència i no se'ns pot dir que el seu paper fonamental és la creació de l'aparença de legalitat, com va dir l'advocada de l'Estat".

La defensa de Forcadell denuncia que se la jutja «per qui és i no pel que ha fet»

La defensa de Forcadell denuncia que se la jutja «per qui és i no pel que ha fet»

"Si en 50.000 folis de causa i 50 sessions de judici no s'acrediten ni reunions, ni whatsapp ni correus electrònics [de Forcadell] amb el Govern i les entitats, com es concerta? Per telepatia?".

"Tothom sabia que el referèndum estava suspès, amb llums i taquígrafs".

"Porta 446 dies a la presó i no subsisteix cap finalitat per mantenir-la privada de llibertat, ha col·laborat en tot moment i existeixen mitjans menys feixucs".

Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva

"Escuts humans, atrinxerats, devastació, por; tenim dos cotxes destrossats i ells parlen de l'apocalipsi, i quan un mosso truca per telèfon no truca per telèfon, utilitza la clau 51. I això és un biaix i exageració".

"Hi ha hagut estridències, exageracions, alguna mentida, i [la Fiscalia] ha faltat de vegades la melodia dels fets".

"Que la policia no és imparcial no ho dic jo, ho diu aquesta sala. Però Baena, el coneixem tots, és un dels més grans especialistes a Espanya en ciberdelicte, però li van donar una causa política, un encàrrec complicat en atribuir-li una responsabilitat que no li pertocava. Tothom sap que ell és 'Tácito' a Twitter ".

El lletrat de Junqueras i Romeva rebat les tesis de les acusacions

El lletrat de Junqueras i Romeva rebat les tesis de les acusacions

"No havia vist mai que vingui un policia i digui que no recorda a qui s'intervé el telèfon i per què".

"Em posaria a riure si no fos perquè el tema és tan greu, és un compendi de màrqueting, de fantasies, no està en boca de ningú, es decomissa en un escorcoll que no està signat pel seu autor, sense fulles segellada. Enfocats no és res, és fum".

Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn

"Per molt que es parli de la violència potencial, el que no es pot fer és trivialitzar i banalitzar la violència perquè és una falta de respecte als nostres morts".

"Els policies van mostrar un gravíssim dèficit d'organització que va ser pretès i buscat".

"Es va intentar organitzar una aparença de coordinació amb la policia autonòmica, de la qual ja es desconfiava, per actuar de manera unilateral no amb l'objectiu de complir les resolucions judicials sinó amb l'objectiu polític que allò no semblés un referèndum homologable" .

Melero acusa l'Estat de fer un "dispositiu aberrant" amb un "propòsit polític"

Melero acusa l'Estat de fer un "dispositiu aberrant" amb un "propòsit polític"

"A la policia no se la defensa dient que és un honor sinó deixant clar que la ineptitud dels seus comandaments i del poder polític en el disseny d'un dispositiu completament aberrant els va conduir a una situació endimoniada".

Jordi Pina, lletrat de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull

"La violència per aconseguir la separació d'una part del territori d'un país són escopinades, el llançament d'una tanca o de tres pedres? Aquesta és la violència necessària per doblegar a l'Estat?".

"No són alçaments sinó manifestacions, cal protestar contra decisions judicials".

Jordi Pina: «No són alçaments sinó manifestacions»

Jordi Pina: «No són alçaments sinó manifestacions»

"A algú li cap al cap que en període insurreccional on els rebels independentistes estan copant la societat catalana es permeti que milers de ciutadans contraris a la independència es puguin manifestar lliurament?".

"La joieria Unión Suiza no va haver de tancar [el 20-S], el caixer automàtic de La Caixa, que va canviar la seu i que no és que sigui la gran amiga de l'independentisme, ni va ser trencat ni siliconat, una farmàcia no va haver de tancar i els bars van fer l'agost".

Josep Riba, advocat de Carles Mundó

"A Mundó només pot imputar-se-li l'ordre de no gastar un euro".