El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podemos, Pablo Iglesias, van instar-se ahir a treballar per a un govern de «cooperació» de caràcter progressista sense acabar de concretar si hi serien presents o no membres designats per Podemos.

Tots dos van reunir-se al Congrés durant més d'una hora en la ronda de contactes del president espanyol amb Podemos, Cs i PP de cara a la investidura.

A la sortida de la reunió, Iglesias va assegurar en roda de premsa que la seva formació entén que aquest govern de «cooperació» ha de ser un govern de «coalició» integrat pels dos partits, tot i que va emfasitzar que ara «l'important són els continguts».

La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, va afirmar que aquest govern de «cooperació» seria «plural i integrador» i haurà de tenir «fórmules innovadores», i inclourà «persones representatives dels diferents àmbits». Ara, va dir, cal «treballar» les pròximes setmanes per «explorar aquesta possibilitat». Després de la reunió tant Iglesias com Lastra van evitar concretar com seria aquest govern de «cooperació» i van limitar-se a dir que «no s'ha parlat de noms».

«Els noms són el menys important», va afirmar Iglesias, que va destacar que el que és «clau» és «que hi hagi un govern plural que representi les formacions polítiques que l'han de formar».

Segons el líder de Podemos, la d'ahir va ser una reunió «positiva», però a partir d'ara caldrà «parlar molt» per acabar de concretar els continguts d'aquest govern.

«Esperem que les propostes que ens faci Sánchez vagin en aquesta posició i els dos estem d'acord que hi ha una majoria social progressista i que hem de governar junts», va dir.

Segons el líder de Podemos, les dues formacions estan «caminant cap a la bona direcció» i en pròximes reunions s'ha de caminar a partir del que ha estat un «punt de partida».

La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, va afirmar que l'últim anys s'ha constatat que és possible «l'entesa de l'esquerra» per fer polítiques socials. «S'ha demostrat que l'esquerra sap entendre's», va dir.

Per aquest motiu, va afirmar que hi ha les peces necessàries «per seguir desenvolupant una agenda progressista» tal com demanen, va dir, «els espanyols».

Segons Lastra, el PSOE surt «molt satisfet de la reunió amb Iglesias», on va haver-hi «grans coincidències programàtiques». En tot cas, va recordar que el PSOE i Podemos «no sumem» i, per tant, caldrà «explorar la possibilitat d'un govern integrador, no excloent i no tancat».

«L'important de la reunió és que hi ha voluntat d'acord» sobre la formació d'un «govern progressista» i «desbloquejar una situació en què no guanya ningú», va dir.

Casado i Rivera

El líder del PP, Pablo Casado, va transmetre ahir al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que el PP «no donarà suport a la seva investidura ni s'abstindrà en una segona votació», perquè creu que els espanyols li han encarregat «liderar Espanya des de l'oposició». Va emplaçar-lo a fer real el «govern de cooperació amb Podemos» que veu com una opció «lògica» després de l'acord amb els pressupostos i la moció de censura, i que hauria de completar, va dir, «no amb els independentistes» sinó amb acords amb «partits regionalistes» com UPN i CC, que podrien condicionar el seu suport o una abstenció a acords per governar Navarra o Canàries.

El líder de Cs, Albert Rivera, va tancar la porta ahir a l'abstenció del seu partit per facilitar la investidura de Pedro Sánchez, i va emplaçar el secretari general dels socialistes espanyols a buscar acords amb Podemos i els nacionalistes catalans i bascos. Rivera va afirmar que la seva formació farà una oposició «ferma» al Govern de Sánchez.