El Govern dels Estats Units va acusar l'Iran d'estar darrere dels atacs contra dos petroliers al golf d'Oman, que va titllar d'«assalt flagrant contra la llibertat de navegació». El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, va assenyalar que l'incident «és una inacceptable recrudescència de les tensions per part de l'Iran» i va demanar unitat a la comunitat internacional davant les accions de Teheran.

Pompeo va explicar que l'anàlisi nord-americà per arribar a aquesta conclusió es fonamenta en el tipus d'armes usades i el nivell de «sofisticació» de l'operació. Va assenyalar que l'incident va tenir lloc mentre el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, es reunia amb el primer ministre del Japó, Shinzo Abe. Un dels vaixells sinistrats és de bandera japonesa.

«El govern del líder suprem ha insultat el Japó atacant un petrolier japonès, posant en perill les vides del personal i creant una emergència marítima», va criticar Pompeo. Així mateix, va respondre a les declaracions del seu homòleg iranià, Mohammad Yavad Zarif, que va descriure allò succeït com a «sospitós». «Sospitós no descriu el que suposadament ha passat», va afegir. En aquest sentit, Pompeo va assegurar que «potser Zarif pensa que això és divertit, però ningú més al món ho creu». «L'Iran està responent perquè el règim vol que la nostra campanya de màxima pressió sigui retirada», va argumentar.

«Cap sanció econòmica autoritza l'Iran a atacar civils innocents, alterar els mercats petroliers internacionals i dur a terme un xantatge nuclear», va defensar el secretari d'Estat nord-americà.

Dos petroliers van haver de ser evacuats després de patir suposats atacs al golf d'Oman. El grup d'Operacions Marítimes Comercials del Regne Unit, que forma part de la Royal Navy, va donar la veu d'alarma en informar que s'havia produït un «incident» al golf d'Oman, prop de la costa iraniana.

Els vaixells afectats són el Front Altair, amb bandera de les Illes Marshall, i el Kokuka Courageous, amb bandera de Panamà i propietat d'una empresa japonesa. El primer dels vaixells es dirigia de Qatar a Taiwan i va registrar un incendi a bord quan es trobava a 25 milles del port iranià de Jask. El segon petrolier navegava des d'un port saudita cap a Singapur quan va patir un incendi a unes 28 milles de Jask.

Puja el preu del petroli

El preu del cru es va revalorar gairebé un 5% respecte del tancament de dimecres arran dels incidents al golf d'Oman, i això va provocar que el barril de petroli Brent superés els 62 dòlars.