Amnistia Internacional va enviar ahir una carta a la Fiscalia en la qual defensa un cop més que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han de quedar en llibertat.

Al seu parer, la fi del judici al Tribunal Suprem ha d'implicar una revisió de la seva situació i la seva excarceració. L'organització lamenta que justament dilluns, la fiscalia s'oposés a la posada en llibertat de Sànchez.

D'altra banda, també creu que la situació de presó provisional dels polítics independentistes ha de ser revisada judicialment. Amnistia Internacional alerta que segons els estàndards internacionals de drets humans, com més s'allarga la presó provisional, més necessitat hi ha d'un «examen rigorós que determini si segueix sent necessària i proporcionada».

Amnistia Internacional recorda que el Tribunal Suprem va remarcar que la celebració del judici oral era un «element de ponderació indispensable» que aconsellava descartar la llibertat de Sànchez, i subratllava que la presó provisional s'orientava a assegurar-ne la presència durant la vista.

Pel que fa a Jordi Cuixart, el Tribunal Constitucional va desestimar el seu recurs d'empara i va argumentar la proximitat temporal del judici oral, d'acord amb la jurisprudència constitucional, que reconeix com una finalitat legítima de la presó provisional el fet de poder assegurar la presència de l'imputat en el judici.

Amnistia Internacional ha assenyalat que si es demostra que Sànchez i Cuixart van convocar manifestacions els dies 20 i 21 de setembre del 2017 per impedir una operació policial lícita això podria ser objecte de retret penal. Però afegeix que «la resposta per part de les autoritats no pot suposar una restricció excessiva i desproporcionada de drets humans com són els d'expressió i de reunió pacífica».

L'entitat ja ha expressat preocupació per la naturalesa dels tipus penals -rebel·lió o sedició- de què se'ls acusa. Al seu parer, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, com a ciutadans particulars i presidents d'organitzacions de la societat civil, tenien dret a organitzar i promoure reunions pacífiques en suport al referèndum i a la independència de Catalunya.