Les autoritats franceses van deixar en suspens ahir a la tarda la posada en llibertat de l'històric dirigent d'ETA José Antonio Urrutikoetxea, àlies Josu Ternera, a causa de tres ordres d'extradició dictades contra ell des de l'Audiència Nacional, segons van informar fonts jurídiques i de la lluita antiterrorista.

Les ordres d'extradició que estan vigents per a Josu Ternera són les incloses en les causes sobre l'atemptat contra la casa caserna de Saragossa del 1987, l'assassinat del directiu de Michelin Luis María Hergueta el 1980 i el finançament d'ETA a través d' herriko tavernes, que instrueixen els jutjats de l'Audiència Nacional 1, 2 i 5, respectivament.

En totes elles, Urrutikoetxea està processat en qualitat de dirigent de l'organització terrorista, però encara no se l'ha pogut jutjar, ja que fins el mes de maig passat va romandre fugit de la Justícia i a Espanya no existeix l'enjudiciament en rebel·lia.

A pesar que ahir al matí el Tribunal d'Apel·lació de París havia ordenat la posada en llibertat provisional de l'etarra, sota control judicial, en resposta a una petició de la defensa, que havia al·legat problemes de salut, finalment les autoritats franceses van donar compliment a les ordres dictades des d'Espanya i no li van permetre abandonar la presó.

Totes aquestes ordres d'extradició estaven vigents des d'abans que Josu Ternera fos localitzat en el sud de França el mes de maig passat després de 17 anys fugit de la Justícia.