El Tribunal Suprem no posarà cap impediment al trasllat dels presos a Catalunya. Els magistrats que han jutjat durant quatre mesos els líders independentistes tenen sobre la taula la petició d'Institucions Penitenciàries d'iniciar el retorn a presons catalanes.

El tribunal ha d'informar si té alguna diligència més per practicar que interessi que els presos es quedin a Madrid. Segons confirmen fonts judicials, però, els magistrats donaran via lliure a poder retornar a Lledoners Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart; a Mas d'Enric (Tarragonès), Carme Forcadell, i a Puig de les Basses (Alt Empordà), Dolors Bassa.

D'aquesta manera, els presos seran més a prop de les famílies i dels seus advocats.

Després d'ingressar a presons madrilenyes l'octubre i el novembre del 2017, el juliol passat els nou presos van obtenir autorització per ser traslladats a Catalunya. Això va coincidir amb el final de la instrucció i, en aquell moment, va ser el jutge Pablo Llarena qui va donar llum verda a l'operació.

La celebració del judici oral ha obligat que, a principi de febrer, se'ls tornés a portar a Soto del Real i a Alcalà-Meco. Ara, un cop celebrat el judici, els presos han tornat a sol·licitar anar a Catalunya. La petició la van formalitzar inicialment a les presons de Soto del Real (homes) i d'Alcalà-Meco (dones).

El pas següent serà que Institucions Penitenciàries informi el Suprem que els presos sol·liciten tornar a les presons de Catalunya. Fonts jurídiques confirmen que, tot i que l'escrit està pendent de resoldre, no s'oposaran al trasllat a centres penitenciaris catalans.

Les mateixes fonts apunten, però, que encara estan pendents els escrits per la llibertat que han demanat tots els presos (excepte Junqueras i Romeva), i que, per tant, «primer caldrà decidir si hi ha presos que s'han de traslladar o no».

Aquest, però, podria no ser l'últim trasllat dels presos. Segons publica El Español, el Suprem podria decidir tornar a Madrid els presos per notificar-los la sentència, prevista per a la tardor.

En finalitzar la instrucció del cas fa ara un any, el magistrat Pablo Llarena ja va deixar en mans del departament dirigit per Fernando Grande-Marlaska la decisió de traslladar els nou presos a Catalunya, la qual cosa es va executar a principi del mes de juliol.

Segons les previsions d'Interior, per fer el trasllat els presos seran reunits a la presó madrilenya de Valdemoro, des d'on sortiran i, mitjançant la conducció ordinària a càrrec de la Guàrdia Civil, seran portats a la presó de Zuera (Saragossa) per a una parada.

Des d'allà, els presos aniran fins a la presó de Brians 2, a Barcelona, i en aquest punt seran els agents dels Mossos d'Esquadra els que els portaran a les presons catalanes.