L'expresident del Govern Mariano Rajoy va instar PSOE i Ciutadans a assolir algun tipus d'acord per evitar una repetició de les eleccions. En unes declaracions a Santa Cruz de Tenerife, Rajoy va advertir que «no seria bo» haver d'anar a uns altres comicis per manca «d'esforç» per part dels partits, i va recordar que un acord entre el PSOE i el partit d'Albert Rivera permetria confeccionar una «majoria sòlida» que garantís la governabilitat. En tot cas, Mariano Rajoy va assegurar que correspon a Pedro Sánchez «prendre la iniciativa» per formar un «govern estable».

L'expresident de l'Executiu va advertir que «allò important és constituir aviat un govern» i va demanar un acord entre PSOE i Cs que permeti un executiu «amb una majoria sòlida».

Segons Rajoy, Espanya necessita «un govern estable» amb un programa per a quatre anys, que, segons el seu parer, hauria de ser «el més moderat i centrat possible i mantenir la disciplina en polítiques fiscals, controlar el dèficit públic, reduir el deute i no augmentar els impostos».

Amb tot, es va mostrar escèptic respecte a aquesta possibilitat d'acord entre el PSOE i Cs, perquè «si tenim en compte el que s'ha sentit fins ara per part dels responsables de les dues formacions polítiques sembla poc probable».

El PP, crític amb Navarra

Per part seva, el líder del PP, Pablo Casado, va considerar «molt greu» l'acord assolit sobre la composició de la Mesa del Parlament de Navarra entre PSN i Geora Bai, que ha permès l'entrada a EH Bildu i va demanar al cap de l'Executiu en funcions, Pedro Sánchez, que ofereixi explicacions per «pactar» amb Bildu. A més, va dir que, després del que ha passat a la Comunitat Foral, el candidat socialista està «deixant molt clar amb qui vol ser investit».

«Vull enviar un missatge molt clar a Pedro Sánchez. No es pot estar amb Bildu, els proetarres i al mateix temps demanar que s'abstingui el Partit Popular perquè som completament incompatibles», va assenyalar.

Casado va destacar que al PP estan «molt preocupats amb la situació a Navarra» i va considerar «indignant»que el mateix dia que se celebrava el 32 aniversari de l'atemptat de l'Hipercor el Partit Socialista navarrès «facilités l'entrada a la Mesa del Parlament de Navarra dels hereus d'ETA, que encara no han condemnat els 800 crims de la banda terrorista».

Per la seva banda, el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, va assenyalar ahir que els acords aconseguits a Balears, Canàries, la Rioja i Comunitat Valenciana perquè es donin governs de coalició, són la confirmació que, «si hi ha respecte per l'aliat, cooperació i coherència», les investidures i els governs tiren endavant.

D'aquesta manera, Iglesias emplaça Pedro Sánchez a seguir l'exemple d'aquestes comunitats autònomes i a fer el mateix per al Govern de l'Estat.

«Arriben bones notícies per a la gent de Balears, Canàries i la Rioja. Allí hi haurà governs de coalició amb programa progressista. Al costat de la Comunitat Valenciana, es confirma que si hi ha respecte per l'aliat, cooperació i coherència, es tiren endavant investidures i governs», va dir en un missatge en el seu perfil de Twitter.

El tuit d'Iglesias arribava després que dimecres passat la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, llancés l'oferta a Podemos que triés persones per a llocs político-administratius però que estarien fora del Consell de Ministres.