El president dels Estats Units, Donald Trump, va aprovar atacs militars contra l'Iran en represàlia per derrocar un dels seus drons a l'estret d'Ormuz dijous, però es va retractar a l'últim moment i es va avortar l'operació, segons va revelar divendres el diari The New York Times.

Inicialment, Trump havia aprovat la realització d'atacs contra diversos objectius, segons l'esmentat periòdic, que es va referir a alts càrrecs de l'Administració informats o involucrats en les deliberacions.

Els atacs eren previstos per a just abans de la matinada d'aquest divendres per minimitzar el risc per a l'Exèrcit iranià o per als civils, amb radars i bateries de míssils com a objectius, segons el diari. Una de les fonts citades pel New York Times va destacar que els avions estaven en l'aire i els bucs en posició, però no es van disparar els míssils després que arribés l'ordre d'avortar a l'últim moment. Segons el diari, l'operació va ser objecte d'un intens debat durant tota la jornada de dijous a la Casa Blanca. A favor d'una resposta militar a l'ender-rocament per part de l'Iran d'un dron nord-americà a l'estret d'Ormuz es van posicionar el secretari d'Estat, Mike Pompeo, l'assessor de Seguretat Nacional, John Bolton, i la directora de la CIA, Gina Haspel. No obstant això, alts càr-recs del Pentàgon havien alertat que un atac contra l'Iran podria desencadenar una escalada a la regió, amb els consegüents riscos per a les tropes nord-americanes al Pròxim Orient.

El gir sobtat va posar fi al que hauria estat la tercera acció militar de Trump contra objectius al Pròxim Orient. No obstant això, no és clar si els atacs contra l'Iran es duran a terme més endavant. La tensió entre els Estats Units i l'Iran ha augmentat des que Trump va decidir la retirada unilatateral de Washington de l'acord nuclear signat amb Teheran el 2015 al maig del 2018. Des de llavors, els Estats Units han tornat a introduir sancions contra el país persa, que ha respost abandonant alguns dels seus compromisos en virtut de l'acord i amenaçant de deixar de complir més si la resta de països signants no l'ajuden a alleujar el pes de les sancions nord-americanes. L'Iran va abatre dijous un dron nord-americà, segons la seva versió dins el seu espai aeri, si bé el Comandament Central de l'Exèrcit dels Estats Units assegura que es trobava en aigües internacionals. «Les informacions iranianes sobre que l'aeronau era a l'Iran són falses. És un atac no provocat contra un actiu de la vigilància aèria dels Estats Units en l'espai aeri internacional», va dir en un comunicat. Trump va assegurar que l'Iran havia comès «un gran error». «Aquest dron era en aigües internacionals, clarament. Ho tenim tot documentat científicament, no són només paraules. Han comès un error molt greu», va sostenir. Després de ser preguntat sobre quina seria la resposta de Washington, Trump es va limitar a dir: «Ja ho veuran».