El conseller d'Interior, Miquel Buch, es va mostrar ahir disposat a «parlar» de la possibilitat d¡assumir un paper de lideratge a l¡espai polític postconvergent, segons declaracions a RAC1.

L'actual titular d'Interior va assenyalar que els noms que es publiquen aquests dies en els mitjans de comunicació sobre les persones que podrien convertir-se en dirigents o líders de l'espai polític de Junts per Catalunya (JxCat), del PDeCAT i de la Crida són com els fitxatges de pretemporada que publica la premsa esportiva.

Tot i això, el conseller d'Interior, Miquel Buch, va fer la comparativa en comentar que ara estan «a la pretemporada» i que el «ball de noms» per ocupar el lideratge a l'espai polític postconvergent entra dins la normalitat.

Miquel Buch va relacionar l'aparició del seu nom com a possible líder de l'espai postconvergent amb la seva trajectòria política: «Deu anys d'alcalde al municipi de Premià de Mar, sis al front ACM (Associació Catalana de Municipis), aquest any com a conseller d'Interior, suposo que poden avalar que hi hagi algú que pensi que pugui fer aquesta feina», va reconèixer. «Si el partit, si els militants, si els associats -va afegir- creuen que és el perfil bo per tirar endavant aquesta situació o aquest moment que vivim, podem arribar a parlar».

El partit com a eina

No obstant això, va voler puntualitzar que, per a ell, «el partit no deixa de ser un instrument per aconseguir una independència» i, encara més, va assegurar que la independència de Catalunya «no deixa de ser una eina, perquè el projecte definitiu és Catalunya i la seva gent».

La necessitat d'ordenar l'espai polític postconvergent va ser un dels assumptes que els expresidents Carles Puigdemont i Artur Mas van abordar el dia 19 passat en una reunió al municipi belga de Waterloo.

Primer hi ha el PDeCAT, el partit hereu de CDC; segon, JxCat, la marca electoral que va crear Puig-demont juntament amb el PDeCAT -que ostenta la propietat d'aquesta-; i, finalment, la Crida Nacional per la República, una associació impulsada també per Carles Puigdemont, juntament amb el president Quim Torra i Jordi Sànchez, en presó preventiva actualment.

Buch no és l'únic nom que està sonant per ocupar el lideratge de l'espai postconvergent català. Per la seva banda, Artur Mas, tot i donar suport a Buch, tampoc descarta Marc Castells. D'altra banda, l'expresident Carles Puigdemont es mostra més favorable a cedir el lloc a Elsa Artadi o Laura Borràs.