La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, va rebutjar abstenir-se per permetre la investidura de Pedro Sánchez, després d'acusar el PSOE d'haver segellat aquesta setmana «els cent pactes de la infàmia amb partits independentistes i nacionalistes». «El senyor Sánchez no pot exigir que ens abstinguem en una investidura perquè ell sempre que pot pacta amb els nacionalistes», va criticar, abans de garantir que Cs serà «el dic de contenció del sanchisme».

Arrimadas va assegurar que els socialistes «no poden donar lliçons de pactes» ni tampoc «demanar a les forces constitucionalistes» que s'abstinguin, després d'haver tancat acords d'investidura «que perseguiran la consciència de Pedro Sánchez sempre» i a qui no «blanquejaran» ni «rentaran la cara».

Segons la portaveu de Cs, el president de l'Executiu en funcions «ja té el Govern muntat» i, per aquest motiu, no escolliran «entre una falsa fal·làcia», en al·lusió a triar entre votar a favor de la investidura de Sánchez o la possibilitat que es convoquin unes noves eleccions. «Que no s'enganyi ningú. El que es va veure a Navarra -on el PSOE va pactar amb Geroa Bai, i EH Bildu va entrar a la Mesa del Parlament autonòmic- era el preludi del que serà el Govern estatal», va dir Arrimadas, qui va garantir que Sánchez ja ha pactat «amb separatistes i nacionalistes» la seva investidura.

Per part seva, el PSOE va assegurar que s'ha «mogut» de la seva posició inicial de governar en solitari i va assenyalar que Unides Podem «ha de fer el mateix» per facilitar la investidura. «La proposta del PSOE és de cooperació, no de coalició. Unides Podem ho sap», van destacar fonts socialistes, tot afegint que estan «a l'espera» i «desitjant treballar» per al vot favorable de la formació morada.

En concret, la proposta de cooperació dels socialistes amb Unides Podem seria parlamentària, de continguts i de representació institucional, «però no en el Consell de Ministres». «La raó de la cooperació i no la coalició, a diferència del que Unides Podem ens diu que sí que estem fent a autonomies, és perquè a aquestes últimes se sumen majories absolutes i al Govern d'Espanya, no», va explicar el PSOE.

En aquest sentit, la formació que presideix Pedro Sánchez va apostar per buscar «una fórmula incloent, més oberta i raonable» per col·laborar amb el Parlament «sumant més suports».