La Fiscalia ha demanat al jutge instructor del procés, Pablo Llarena, que rebutgi els recursos de Carles Puigdemont i Toni Comín contra la seva decisió de mantenir les ordres nacionals de detenció i l'ingrés a la presó.

El ministeri públic nega que l'expresident de la Generalitat i l'exconseller, exiliats a Bèlgica després de l'inici de la instrucció el 2017, tinguin immunitat, atès que no s'adquireix fins que es tingui la plena condició d'eurodiputat i el Parlament es trobi en període de sessions.

«No cal plantejar-se l'abast d'una immunitat que encara no s'ha adquirit», diu la Fiscalia, i recorda que els serveis jurídics del Parlament Europeu ja es van pronunciar en aquest sentit.

L'informe també recorda que el Tribunal Constitucional s'ha manifestat en aquest sentit, i indica que no realitzar el tràmit intern descrit implica que «en cap cas es podrà iniciar la segona fase dels tràmits necessaris per adquirir la condició de membre del Parlament Europeu» ni assumir els conseqüents «privilegis i immunitats» que suposa.

Així mateix, afirma que l'extensió de la garantia de la immunitat al moment de la seva proclamació com a electes és una «pretensió erròniament sustentada pel recurrent».

A més, alerta que la normativa relativa a privilegis i immunitats del Tractat de Funcionament de la Unió Europea en cap cas «fa referència a la situació dels parlamentaris electes».

En aquesta mateixa línia, la Fiscalia menciona que recentment els serveis jurídics del Parlament Europeu han emès un altre informe que indica que la protecció prevista «només té efecte a partir del 2 de juliol del 2019», moment en el qual es constituirà la cambra.

Com va fer Llarena, els fiscals rebutgen comparar aquest cas amb el de Francesco Musotto, que va sol·licitar la intervenció del Parlament en empara de la seva immunitat quan ja n'era membre i l'organisme es trobava «en període de sessions» per fets presumptament delictius que va cometre en el temps que va passar des de la seva elecció fins a la presa de possessió.