L'onada de calor ja va deixar ahir temperatures de més de 36 graus a moltes localitats de la demarcació de Lleida, amb una màxima de 38,3ºC registrada a la tarda a Baldomar, una pedania d'Artesa de Segre.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), l'onada de calor va afectar ahir l'extrem més occidental de Catalunya i s'anirà estenent durant els pròxims dies. L'avís d'onada de calor activat pronostica que les temperatures màximes s'assoliran a partir de dijous i divendres, quan s'espera que l'episodi de calor extrema s'accentuï amb màximes que superaran els 40ºC en alguns punts de l'interior. L'episodi d'altes temperatures continuarà fins diumenge.

Protecció Civil demana extremar les precaucions en les activitats a l'aire lliure a les hores centrals del dia i prendre mesures per protegir nadons i persones grans dels efectes de la calor. Així, ha posat èmfasi en alguns consells d'autoprotecció, com ara hidratar-se molt sovint o evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació, de manera que se surti al carrer a comprar o a fer esports en hores de menys calor.

També es recomana passar un parell d'hores del dia en un centre comercial o en un equipament públic si no es disposa de ventilador o d'aire condicionat a casa, i visitar un cop al dia familiars o persones grans que viuen soles per tal d'assegurar-se que s'hidraten correctament i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat en fase 2 d'alerta el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut. A més, Protecció Civil ha demanat als ajuntament que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tinguin especial vigilància de les persones més grans de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Recomanacions de Treball

També el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet un seguit de recomanacions a les persones que fan feines pesades, a l'aire lliure o en ambients calorosos. Entre aquestes recomanacions per als treballadors, hi ha la de beure aire fresca sovint; menjar aliments lleugers; evitar begudes alcohòliques, amb cafeïna o molt ensucrades; arribar descansat a la feina; no treure's la roba i cobrir-se el cap; utilitzar roba ampla, clara i fresca, i emprar cremes de protecció solar.

Per a les empreses, el departament demana facilitar descansos freqüents a indrets frescos; organitzar torns per reduir el temps o la intensitat de l'exposició a la calor; planificar les tasques més pesades per a les hores de menys calor; evitar el treball aïllat i posar aigua a disposició dels treballadors; facilitar-los o recomanar-los l'ús de gorres, barrets o roba clara, i posar a la disposició dels treballadors crema de protecció solar.