Preocupació entre els cossos d'emergències per l'elevat risc d'incendi a la Catalunya Central en els propers dies. Ara mateix el Solsonès i la Plana de Lleida son les comarques que presenten un risc d'incendi més elevat.

En els propers dies, el perill és previst que es traslladi a altres punts de la Catalunya, especialment a les comarques de l'Anoia, el Bages i el sud del BagesBerguedà.

Davant d'aquest fet, després de la primera reunió setmanal de coordinació operativa de la Campanya Forestal a la Catalunya Central, el sotsinspector del cos de Bombers, Joan Reyes, ha reconegut la "preocupació".

"Venim de petits incendis, però ahir ja van començar a créixer fins a afectar a les 20 hectàrees, amb el risc d'arribar a les mil potencials a finals de setmana", ha dit.

I ha alertat de que les condicions de l'entorn "són molt pitjors que l'any passat" després d'un any poc plujós, amb la "vegetació estressada" i on "l'onada sud generarà encara més estrès a la massa forestal".

La seu de la Regió d'Emergències Centre ha acollit aquest matí la primera de les dues reunions setmanals organitzatives que realitzen els cossos d'emergències durant la campanya de focs. Després dels 150 incendis viscuts a Catalunya a l'interior, Reyes ha fet una crida a la prevenció davant d'uns dies que es preveuen "modulables" i on el risc "creix".

A hores d'ara, ha explicat, el principal perill es manté a la Plana de Lleida i al Solsonès, malgrat que en els propers dies tot apunta al fet que les comarques centrals s'elevaran al nivell 2 de risc. La principal preocupació, ha reconegut, és que després d'un inici de campanya amb focs "petits", aquest darrer cap de setmana ja han començat a créixer i, segons els experts, amb les condicions actuals ,de cara a final de setmana se'n podrien produir que afectessin centenars d'hectàrees. "És important recordar a la ciutadania que cal anar alerta i evitar les conductes de risc", ha insistit.

Des del Departament d'Interior, el director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, ha recalcat que es tracta d'un moment complicat. Després de la reunió setmanal, ha recordat que afortunadament els focs d'aquest cap de setmana s'han anat "succeint", un fet que habitualment "no passa". "Podem ser molts efectius però el més efectiu és que el foc no es produeixi", ha assegurat, tot insistint, també, en el fet que "la responsabilitat és de tots".Uns boscos extremadament secs

Des dels Agents Rurals, el cap regional a la Catalunya Central, Jaume Torralba, ha recordat que venim "d'un hivern amb estrès hídric". "Ha plogut menys i aquest és el problema principal", ha recalcat, mentre que Freixedes ha recordat que els boscos estan "més predisposats a cremar que altres vegades" i que l'onada de calor d'aquesta setmana serà "com un assecador que acabarà de secar el que no està sec".