Les persones amb addiccions ateses en Projecte Home han pujat el 31% en els darrers cinc anys, i ha arribat als 1.523 usuaris el 2018 segons l'entitat, que ha vist «un creixement progressiu i generalitzat» en tots els seus serveis i que s'estén a la primera meitat d'aquest any, que ja ha comptat amb un 7,4% més d'usuaris.

En un comunicat, l'ONG explica que la cocaïna continua sent la principal substància de consum, amb el 44,6% dels casos, però l'any passat van créixer les persones amb addicció a l'alcohol set punts per sobre dels resultats del 2017, fins al 39,9% d'atesos.

En adults, la tercera droga és el cànnabis (5,5%), seguit per l'heroïna (4%), i alerta que encara que el volum de persones que inicien tractament per heroïna es manté en nivells baixos, «fa falta estar molt atents perquè es constata més producció als països d'origen».

Entre els adolescents i joves atesos -de 13 a 23 anys-, els consums problemàtics de cànnabis continuen generant la major part de les demandes d'ajuda, fins al 72,2% dels casos, i l'entitat asse-nyala que és una xifra «significativament alta i poc variable en els darrers anys», i recalca que va associat a un consum intensiu d'alcohol en caps de setmana o ús abusiu d'Internet.

Projecte Home detecta cada vegada més l'aparició d'altres addiccions sense substància que s'associen al consum de drogues, i en un estudi al centre de Barcelona han detectat que en els casos en els quals la cocaïna o l'alcohol eren la substància principal, el 63% han manifestat fer compres compulsives i el 27% joc en casinos o apostes.

Així, el 25% dels que consumien alcohol o cocaïna tenien un ús problemàtic del mòbil o la tauleta, el 13% del sexe, l'11% de l'alimentació i el 7% de videojocs, i han assenyalat que les xifres «preocupen» l'entitat perquè la coexistència d'addiccions creuades dificulta l'abordatge terapèutic. L'entitat ofereix serveis a Barcelona, Montgat, Montcada i Reixac (Barcelona), Tarragona, Tortosa (Tarragona), Balaguer i Tremp (Lleida).