El president de l'Iran, Hassan Rouhani, va treure importància a les sancions imposades pels Estats Units contra el líder suprem del país, l'aiatol·là Ali Khamenei, i va considerar que la Casa Blanca és «retardada mental», un insult que l'Iran ha usat en el passat per referir-se al president Donald Trump.

En un discurs retransmès en directe a la televisió estatal, Rouhani va defensar que les sancions contra Khamenei fracassaran, ja que el líder suprem no té béns fora del país, alhora que va considerar que les últimes mesures demostren la desesperació dels Estats Units.

«Les accions de la Casa Blanca signifiquen que és retardada mental», va defensar el mandatari iranià. «La paciència estratègica de Teheran no vol dir que tinguem por», va aclarir Rouhani, que va considerar que amb el seu gest Washington demostra que realment no està interessat en el diàleg.

Prèviament, el portaveu del ministeri d'Exteriors iranià havia assegurat que la decisió dels Estats Units d'imposar sancions contra Khamenei i altres alts funcionaris ha tancat permanentment la via diplomàtica entre Washington i Teheran.

Per la seva banda, Trump va assegurar que els líders iranians no entenen la paraula «compassió» i va amenaçar de respondre amb una «força aclaparadora» a qualsevol atac de Teheran contra interessos nord-americans, plantejant fins i tot l'«eradicació».

Un to bel·ligerant

L'endemà de la imposició de noves sancions contra dirigents iranians, el president dels EUA va insistir en la seva retòrica bel·ligerant contra Teheran. «L'únic que entenen és la força i el poder, i els Estats Units són de lluny la força militar més poderosa del món, amb 1,5 bilions de dòlars invertits només en els últims dos anys», va escriure Trump al seu compte de Twitter.

Paral·lelament, fonts del Govern rus van demanar al nord-americà que es replantegi la seva actual posició pel que fa a l'Iran i va advertir que no es pot pretendre iniciar un procés de diàleg «a punta de pistola», en al·lusió a l'última ronda de sancions promulgada dilluns pel president nord-americà.