Mig miler de persones es van concentrar ahir al vespre a l'esplanada de la presó de Lledoners per mostrar el seu suport als líders independentistes en la seva primera nit al centre penitenciari català.

Relacionades

Amb cartells i proclames a favor de la llibertat, els assistents van exigir reiteradament l'absolució dels presos. Entre els assistents hi havia la diputada al Congrés de JxCat Laura Borràs, l'eurodiputada d'ERC i parella de Raül Romeva, Diana Riba, i la parella de Jordi Turull, Blanca Bragulat.

L'acte va acabar amb el tradicional «bona nit» de Joan Porras (Joan Bonanit), respost per alguns presos, i exigint l'absolució dels processats.

Cinc hores després de l'arribada dels presos a Lledoners, els concentrats es van aplegat a l'esplanada, on es va llegir un manifest en el qual es va exigir l'absolució dels i es va reivindicar que el judici es declari nul per la vulneració dels drets fonamentals. També va pujar damunt de l'escenari l'advocat Jordi Pina que, després de visitar a Quim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez va explicar als assistents que "l'única paraula del seu vocabulari és absolució, no n'hi ha cap altre". No obstant això, el lletrat va voler deixar clar que sigui quina sigui la sentència "no defallirem en aconseguir el nostre somni que és la independència de Catalunya".

També Riba es va voler adreçar als assistents. La parella de Romeva va recalcar que no celebraven que haguessin arribat a Catalunya, "estem per denunciar una situació en què segueixen vulnerant tots els seus drets, polítics i civils". L'eurodiputada també va agrair "totes les mobilitzacions i la gent que es manifesta per fer una república més justa i més solidària".

Per la seva part, en declaracions als mitjans, Borràs va condemnar la presó "abusiva". "Som aquí perquè sàpiguen que hi som i notin l'escalf de la gent tossudament dempeus". "I ho seguirem fent", va afegir.

Joan BonaNit a cara descoberta

El popularment conegut com a Joan BonaNit va ser l'encarregat de posar el punt i final a la concentració, però amb la diferència que ho va fer a cara descoberta, ja que ja va donar a conèixer la seva identitat quan va testificar davant del Tribunal Suprem "Ho havia de fer per ajudar-los", va dir. BonaNit, que a diferència d'abans va optar per incorporar un clam a l'absolució, va voler deixar clar que, sigui quina sigui la sentència, "vindrem fins que siguin lliures". "Però hem de pensar que serà absolutòria".

El "Bona nit" va ser molt seguit pels assistents, que van clamar d'emoció -alguns com Borràs no han pogut evitar deixar caure alguna llàgrima- quan alguns dels presos, com Romeva o Junqueras, han respost.