L'incendi de la Ribera d'Ebre seguia anit descontrolat després d'haver afectat més de 6.500 hectàrees, cosa que va obligar a confinar els veïns de Bovera (Garrigues) en plena onada de calor a Catalunya, que afronta una situació «crítica», segons el president Quim Torra. L'incendi, originat per una mala gestió dels fems d'una granja de pollastres a la Tor-re de l'Espanyol (la Ribera d'Ebre), avançava sense control malgrat el treball de més de 350 efectius dels Bombers de la Generalitat i de 230 membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

La direcció general de Protecció Civil va ordenar a tota la població de Bovera i als ancians, embarassades, nadons i persones amb problemes respiratoris de Maials que es tanquessin a casa seva. A la nit, es va aixecar el confinament. A Maials hi viuen poc menys de mil persones i la població de Bovera és d'uns 250 veïns. L'incendi havia obligat a evacuar unes quaranta persones de masies aïllades de Flix (37), Bovera (4) i la Palma d'Ebre (4).

Potencial de 20.000 hectàrees

En declaracions als periodistes després de participar en una reunió tècnica al centre de comandament del dispositiu dels Bombers, Buch va insistir que l'incendi té una gran potencialitat, pot arribar a afectar unes 20.000 hectàrees, cosa que el convertiria en un dels pitjors focs forestals de les últimes dècades a Catalunya. D'altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va agrair la tasca dels equips d'extinció i prevenció, dels Mossos d'Esquadra, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), la Creu Roja, els Agents Rurals i també «especialment» de la Unitat Militar d'Emergències (UME), que ha enviat més de 220 efectius i 66 vehicles. «Confiem en ells, que la ciutadania es posi a les seves mans, anem pel camí que hem d'anar», va indicar Torra en relació amb la labor conjunta dels equips d'emergència.

En la mateixa línia, Buch va agrair també el suport de l'UME i dels cossos de Bombers d'altres autonomies, que col·laboren amb la Generalitat en les tasques per intentar controlar l'incendi de la Ribera d'Ebre, igual que els equips d'emergències catalans col·laboren en altres punts quan són demanats. «Des del primer moment que s'ha requerit l'ajuda d'altres cossos l'hem tinguda. L'única cosa que podem fer és agrair les ajudes que hem rebut, igual que les prestem nosaltres en casos contraris. Estem parlant d'un incendi, no és una qüestió de límits ni de color d'uniformes, sinó que és una qüestió que davant una catàstrofe l'única cosa que podem fer és ajudar-nos, sigui d'una comunitat autònoma del costat, d'un altre país o d'un altre estat», va indicar.

Buch va detallar que al flanc dret de l'incendi de la Ribera d'Ebre els Bombers anaven ahir pel «bon camí», tot i que encara no havien pogut abatre la línia que es dirigia cap a Bovera, i per això seguiran treballant en les pròximes hores

Per la seva banda, la vicepresidenta en funcions del Govern central, Carmen Calvo, va visitar ahir la zona de l'incendi i va demanar que «ningú estigui en perill», i va remarcar que Catalunya afronta «un incendi molt complex». Segons va explicar la vicepresidenta en declaracions als periodistes, el Govern ha enviat la Unitat Militar d'Emergències de l'Exèrcit per «donar una resposta ràpida» i «lleial amb totes les comunitats autònomes». Calvo va destacar que l'incendi té «una dificultat en el terreny», ja que no tenen els mitjans necessaris per afrontar-lo.

Carmen Calvo va insistir que el Govern d'Espanya i l'exèrcit estan «ajudant, com no pot ser d'una altra manera», perquè l'incendi pugui ser «finalment controlat».

El conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, també es va desplaçar a la Ribera d'Ebre, on ha qualificat l'incendi de «preocupant» i «greu», i va dir que, en ser una «situació complexa», es tardaria «encara un temps a poder fer-li front». Aragonès va assegurar que treballen «de forma extraordinària», amb «voluntat» i «determinació de poder fer-li front», i va agrair «la col·laboració de la ciutadania». Tot i així, el conseller va recordar que quan l'incendi estigui controlat, s'haurà d'«abordar la situació per poder garantir la recuperació de la zona, no només en termes naturals i paisatgístics, sinó en termes socioeconòmics».

El fum del gran incendi que es va declarar abans-d'ahir a la Ribera d'Ebre, que ja ha cremat 6.500 hectàrees, és visible des del satèl·lit MODIS, mentre que molts radars meteorològics estan detectant ecos associats al fum de l'incendi, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Els meteoròlegs van advertir que les condicions meteorològiques a la zona de l'incendi seguien sent ahir desfavorables, ja que les temperatures ahir a la tarda oscil·laven entre 33,6 i 37,4 graus, mentre que la humitat es mantenia per sota del 30%, entre 21 i 29, segons la zona.

Mala gestió dels fems

Segons els Agents Rurals, l'incendi es va originar ahir per una «mala gestió» dels fems en una granja de pollastres a la Torre de l'Espanyol, on es va apilar la gallinassa en una zona que no corresponia i va entrar en autocombustió pel vent i la calor. L'inspector en cap dels Agents Rurals, Antoni Mur, va precisar que l'explotació avícola compleix tots els requisits legals i que tenia un femer d'acord amb el que estableix la normativa, encara que ha apuntat que hi va haver un «ús inadequat» de la instal·lació, ja que es va dur a terme un apilament dels fems «en una zona que no corresponia». «Els fems, quan és de gallinassa, és possible que fermenti i pugi molt de temperatura.

Dimecres feia vent a la zona, fet que va provocar que la flama aflorés a la superfície del femer i que, per la proximitat a una zona de vegetació, aquest foc inicial passés a la zona forestal, que va ser on es va originar l'incendi, impulsat per un vent important i una massa forestal disponible», va assenyalar. L'inspector en cap dels Agents Rurals va dir que havien pogut parlar amb el responsable de l'explotació, que va col·laborar amb ells i que reconeix el que va passar.