La consellera de Presidència, Meritxell Budó, va qualificar ahir de «sorprenent i inaudit» que el trasllat dels presos independentistes duri dos dies i dues nits, i que no comencés fins aquest dilluns.

A la roda de premsa d'ahir al migdia a Palau, posterior al Consell Executiu, la portaveu va traslladar aquesta «reflexió» del Govern, i va denunciar que els presos reben un «càstig addicional i innecessari» amb aquest trasllat. Budó va recordar que el trasllat del regidor de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona Quim Forn va durar un sol dia.

D'altra banda, Budó va tornar a demanar «diàleg» al president espanyol, Pedro Sánchez, després que l'expresident estatal José Luis Rodríguez Zapatero defensés ahir al matí una entesa entre l'Estat i els partits nacionalistes.

Els polítics independentistes empresonats de manera preventiva des de fa prop de dos anys pels fets de l'1 d'octubre del 2017 tornaran als mòduls on estaven ingressats als centres penitenciaris catalans abans del judici al Tribunal Suprem, i ocuparan cel·les individuals.

És previst que Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Dolors Bassa arribin avui al Centre Penitenciari Brians 2 de Sant Esteve Sesrovires, que és el centre de trànsit entre Institucions Penitenciàries i Serveis penitenciaris. Els homes arribaran custodiats per la Guàrdia Civil des de Zuera, a Saragossa, on van fer nit després de sortir de les presons madrilenyes. Les dones arribaran directament des de Madrid.

Un cop a Brians 2, es produirà el canvi de custòdia. L'Àrea Penitenciària dels Mossos d'Esquadra es farà càrrec del desplaçament fins als respectius centres de destí: Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), en el cas d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i Puig de les Basses (Figueres), en el cas de Dolors Bassa, i Mas d'Enric (el Catllar), en el cas de Carme Forcadell.

Un cop als centres de destí, els presos i preses aniran als respectius mòduls d'ingressos, on seran identificats mitjançant l'empremta dactilar.

Els presos seran sotmesos a una revisió mèdica, podran trucar a la família i aniran destinats en cel·les individuals als mateixos mòduls on van romandre ingressats des del 4 de juliol del 2018 fins a l'1 de febrer d'aquest any, quan van ser traslladats a Madrid per assistir a les sessions del judici davant el Tribunal Suprem.

Per tant, els presos de Lledoners aniran al mòdul 2, mentre que Carme Forcadell i Dolors Bassa aniran als mòduls de dones de Mas d'Enric i Puig de Les Basses respectivament. No passaran la nit als mòduls d'ingressos perquè tornen als respectius centres d'origen, segons ha informat la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima.

La mateixa entitat ha explicat que no proporcionarà informació sobre els horaris d'arribada demà dels líders polítics i de la societat civil independentistes per motius de seguretat.