Els nou presos independentistes van ingressar ahir a la tarda a les presons catalanes de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses on van estar interns abans de ser traslladats a Madrid per al seu judici al Tribunal Suprem.

Els exconsellers Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van ingressar poc després de les 3 de la tarda a la presó Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir la «llibertat immediata» dels presos sobiranistes, i va assegurar que els ha vist bé però cansats després del trajecte durant dos dies des de la presó de Soto del Real.

En declaracions als mitjans després de visitar als presos a la presó de Lledoners, acompanyat del vicepresident Pere Aragonès i les conselleres Meritxell Budó i Ester Capella, va qualificar d'incomprensible el trajecte durant dues jornades i va remarcar que «no són a casa, sinó en una altra presó».

Torra va assegurar que el fet que segueixin a la presó i no estiguin en llibertat vol dir, segons ell, que l'Estat «no està buscant justícia, sinó la venjança i l'escarment», i va demanar que atengui els requeriments d'organitzacions com Amnistia internacional i Human Rights Watch.

El president de la Generalitat va explicar que en els pròxims dies també visitarà l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa per traslladar-los que el Govern està al seu costat i lluitarà per la seva llibertat «sense descans».

Torra va remarcar la seva petició de llibertat per als presos i, en cas que no sigui així, una sentència absolutòria en el judici al Tribunal Suprem.

Torra va afirmar que, si la sentència del Suprem no és absolutòria, el poble «ha de prendre col·lectivament una decisió i així ho farà al Parlament».

La rutina dels presos

Després d'ingressar al centre penitenciari, els reclusos van ser identificats mitjançant l'empremta dactilar, se'ls va practicar una revisió mèdica i van poder trucar per telèfon als seus familiars, segons fonts del departament de Justícia.

Posteriorment, se'ls va destinar a les cel·les individuals dels mateixos mòduls en què ja van estar ingressats durant els sis mesos previs a l'inici del seu judici al Tribunal Suprem, i el cap de setmana vinent podran rebre les primeres visites de familiars.

Els interns seguiran les rutines previstes per als presos preventius dels seus respectius centres i podran participar en les activitats que s'hi duguin a terme.