La policia italiana va detenir ahir a la capitana alemanya del vaixell de rescat de migrants Sea Watch 3, Carola Rackete, poc després d'arribar al port de Lampedusa, on va anar pel seu compte i amb risc davant la impossibilitat de negociar el desembarcament de les més de 40 persones rescatades del mar el 12 de juny.

«El fiscal m'ha obert una investigació i al mateix temps ens han notificat que no tenen intenció de treure els rescatats del vaixell. Això vol dir que no tenim cap solució a la vista, fet pel qual he decidit entrar al port, pel meu compte i risc», va assegurar la capitana en un vídeo. «Estem orgullosos de la nostra capitana. Ha fet exactament el correcte. Ha acatat la llei del mar i ha portat la gent a lloc segur», afegia el portaveu de Sea Watch, Johannes Bayer.

La televisió estatal RAI va explicar que Rackete havia estat arrestada per «resistir-se a un vaixell de guerra», fet que, segons aquest mitjà, comporta una pena d'entre 3 a 10 anys de presó. La capitana va quedar temporalment en arrest domiciliari. Durant el desembarcament, va haver-hi crits de suport però també proclames racistes i sexistes d'un grup xenòfob: «Espero que et violin quatre negres!», «poseu-li les manilles», «primer els italians» i «torna a Holanda, gitana» van ser alguns de les frases.

Mentrestant, el ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, va avisar l'ONG catalana Open Arms que els seus efectius de rescat podrien acabar de la mateixa manera que la capitana del vaixell Sea Watch 3 si decideixen atracar per la força al port de Lampedusa.

El fundador d'aquesta ONG, el català Òscar Camps, no tem les conseqüències que pugui comportar i assegura que «de la presó se'n surt, del fons del mar, no». Camps es dirigeix a Sicília per embarcar a l'Open Arms, assumir tota la responsabilitat i protegir el capità en cas que passi el mateix que el que ha passat a Itàlia amb la patrona del vaixell de l'ONG alemanya Sea Watch.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va sortir en defensa de la capitana del vaixell de l'ONG alemanya Sea Watch, Carola Rackete: «Salvar vides no és delicte», va escriure.