L'independentisme ha reivindicat aquest dimarts els escons d'Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín a les portes del Parlament Europeu, amb seu a Estrasburg (França). Milers de persones s'han concentrat davant l'Eurocambra en la mobilització política més gran que hi ha hagut a la ciutat francesa, segons fonts policials. El Consell per la República esperava més de 6.000 persones, però fonts de l'ens asseguren que la xifra s'ha superat i que s'aproparia gairebé a les 10.000. Puigdemont i Comín han descartat finalment entrar en territori francès pel risc de detenció, i no s'han desplaçat fins a Estrasburg, tot i que participaran de la concentració a través d'un vídeo. L'Eurocambra s'ha constituït aquest matí sense els tres electes, i entre queixes d'un eurodiputat pel silenci del president sortint, Antonio Tajani.

Des de d'abans de les 8 ja s'escoltaven crits de "llibertat presos polítics" dels concentrats, coincidint amb l'entrada a l'edifici dels primers eurodiputats. Els manifestants s'hi han desplaçat després de viatjar amb 80 busos i 3 vols charter. D'altres ho han fet amb vehicles particulars. I entre els concentrats també hi ha estat present una delegació de la Catalunya Central.

49

Concentració independentista davant l'Eurocambra

El Parlament es constitueix sense els independentistes catalanas

El Parlament Europeu ha celebrat aquest dimarts la seva sessió constitutiva sense la presència de Puigdemont, Comín ni Oriol Junqueras. Durant l'obertura de la legislatura, el president sortint, Antonio Tajani, ha assegurat que no es podia debatre de cap qüestió que no fos l'elecció del futur president, però l'eurodiputat irlandès Matt Carthy s'ha queixat per l'absència dels tres líders independentistes catalans.

"Desafortunadament, alguns han tingut denegat l'accés a la cambra, tres representants del poble català han vist negat el seu dret a representació", ha dit l'irlandès, del Sinn Féin. Segons Carthy, "si l'Eurocambra no valora els vots dels catalans, la seva credibilitat es veurà perjudicada".

Rebuig de les cautelars

Pel que fa a l'esfera judicial, el Tribunal General de la Unió Europa va rebutjar ahir a la tarda les mesures cautelars que van demanar Puigdemont i Comín, divendres passat, per ocupar l'escó d'eurodiputats a la sessió de constitució de l'Eurocambra d'avui. Amb aquesta decisió el president d'aquesta instància judicial europea s'ha negat a permetre de forma "provisional" que tots dos puguin assistir a la inauguració de la legislatura com a eurodiputats.

En concret, el tribunal argumenta que Puigdemont i Comín ja han interposat un recurs davant els tribunals espanyols per l'exigència de jurar la Constitució per esdevenir eurodiputats i que el cas "està pendent". Per tant, afirma que aquesta qüestió ha de ser resolta "per les autoritats nacionals".