Aquest mes de juny serà recordat pels meteoròlegs com el més boig en dècades ja que, si els primers dies van registrar temperatures mínimes de rècord en un mes de juny, el mes va acabar amb l'onada de calor més extensa i intensa des que hi ha registres, amb una màxima rècord de 43,8ºC a Alcarràs (Segrià).

En el balanç del temps d'aquest juny, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) recorda que entre els dies 10 i 13 es va produir un episodi de neu i fred, amb nevades al Pirineu fins als 1.800 metres de cota i una temperatura mínima que va ser de zero graus a la plana de la Cerdanya. Durant el dia 11 de juny, 36 de les 145 estacions meteorològiques amb un registre de més de 10 anys de dades van mesurar la temperatura màxima més baixa de la seva sèrie en un mes de juny, i algunes estacions van baixar dels zero graus.

En contrast, el dia 25 es va iniciar el pitjor episodi d'onada de calor de les últimes dècades a causa d'una massa d'aire d'origen africà, que també ha fet batre rècords de temperatures màximes en una bona part d'Europa occidental.

Aquest episodi de calor ha deixat valors de temperatures màximes de 40 a 43°C a les comarques de l'interior i a diversos sectors del prelitoral, així com a les valls prepirinenques.