El Tribunal Suprem (TS) va confirmar la nul·litat de la taxa que l'Ajuntament de Barcelona va aprovar el 2016 per gravar els habitatges que faci més de dos anys que són buits, en entendre que la facultat d'imposar aquest gravamen no competeix al consistori sinó a la Generalitat.

D'aquesta forma, l'alt tribunal va desestimar el recurs de l'Ajuntament dirigit per Ada Colau i va confirmar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va anul·lar aquesta taxa i va donar la raó a la SAREB.

En la seva sentència, que el Suprem ha avalat ara, el TSJC concloïa que l'Ajuntament de la capital catalana no pot imposar una taxa sobre pisos injustificadament buits, atès que és la Generalitat qui té competències exclusives en la matèria, com estableix l'Estatut d'Autonomia, i els consistoris només les poden exercir en relació amb l'habitatge públic i de protecció oficial.

El Suprem rebutja l'argument esgrimit per l'Ajuntament que l'anul·lació de la taxa suposa la infracció d'articles de la llei reguladora d'Hisendes locals i del règim especial de Barcelona i estableix que el consistori no és competent per aprovar disposicions de caràcter general en la matèria. Segons el TS, la regulació de les taxes locals s'efectua a través de les ordenances fiscals, que tenenun ampli marge a causa del principi de l'autonomia municipal i al caràcter democràtic de les corporacions locals, però no «fins al punt de deixar sense efecte l'observança d'allò establert a la llei sobre els elements essencials de cada tribut».