El Govern espanyol ha advertit al vaixell humanitari Open Arms que si reprèn els rescats de migrants que són a la deriva al mar Mediterrani podria ser sancionat amb multes de fins a 901.000 euros. Així mateix, ha avisat que podrà ordenar que torni a port espanyol per paralitzar-lo en cas que dugui a terme operacions de recerca i salvament sense tenir autorització.

Així es reflecteix en una carta que va remetre el 27 de juny passat al capità del vaixell, facilitada a Europa Press, i que està signada per Benito Núñez Quintanilla, el director general de la Marina Mercant, un organisme que depèn del ministeri de Foment.

En la missiva, la Marina Mercant avisa el vaixell de les «infraccions» que implica la «pretensió de tornar a emprendre rescats», després que l'ONG decidís tornar a posar rumb al Mediterrani central per rescatar persones a la deriva, malgrat que només té l'autorització de proporcionar ajuda humanitària.

El vaixell, de bandera espanyola, no té permès navegar ni dur a terme recerques actives a la zona SAR de salvament i rescat del Mediterrani central. Així ho recorda el Govern espanyol al capità de l'Open Arms, i també precisa que «les operacions de salvament que siguin de caràcter espontani o ocasional amb motiu de la navegació normal del vaixell» estaran subjectes al compliment de la normativa sobre salvament marítim. És a dir, si el vaixell durant el seu trajecte es troba persones «en perill» al mar, les haurà d'assistir.

En aquesta carta, la Marina Mercant adverteix al vaixell que «podrà ordenar que torni a port espanyol per fer efectiva la paralització» en cas que persisteixi en la conducta «de dur a terme operacions de recerca i salvament sense complir el que exigeix la normativa». Així mateix, avisa que els incompliments «constituiran infraccions contra la seguretat marítima o l'ordenació del trànsit marítim».