Les Nacions Unides han instat el Govern de Veneçuela a prendre «mesures immediates i concretes per aturar i arreglar les greus violacions» als drets econòmics, socials i civils que s'efectuen al país. Ho ha publicat en un informe l'Alta Comissionada per als Drets Humans, Michelle Bachelet.

Segons la professional, el règim de Nicolás Maduro ha utilitzat programes socials de manera discriminatòria, per motius polítics, com a eina de control social. A més, l'informe cita que les autoritats governamentals persegueixen els individus catalogats com a amenaces per al règim. Així, les forces de seguretat recor-rerien sovint a les tortures o a tractes inhumans, com descàrregues elèctriques, asfíxies i violències sexuals, per obtenir confessions.

En el text demanen la dissolució de les Forces d'Accions Especials de la Policia Nacional (FAES), a la qual atribueixen milers d'execucions extrajudicials, principalment d'homes joves que es trobaven en protestes. Segons Bachelet, tots «hauríem d'estar d'acord que els veneçolans mereixen una vida millor, sense por i amb accés als aliments, a l'aigua, a l'atenció mèdica i amb un habitatge digne».

Rufo Chacón

L'informe es va publicar immediatament després de l'atac a Rufo Chacón, un estudiant de secundària de 16 anys que participava en una protesta dilluns i que va ser encegat per la policia de Táchira.Com també de l'anunci de la mort de Rafael Acosta, capità de la marina que va ser arrestat per càrrecs de traïció a Caracas. En una audiència realitzada al vespre de la seva mort i detenció, es va veure Arévalo en cadira de rodes, amb la cara magolada i les ungles amb sang.

D'altra banda, l'ONU assenyala una escassetat d'entre el 60% i 100% dels medicaments essencials en quatre de les principals ciutats de Veneçuela, entre elles Caracas. De fet, la falta d'anticonceptius ha augmentat el risc de VIH i la mortalitat materna prevenible.

Maduro, ferm

El Govern veneçolà s'ha pronunciat davant les preocupants acusacions de les Nacions Unides a través d'un comunicat que consta d'onze pàgines. Segons els socialistes, l'informe de Bachelet mostra una «visió obertament parcialitzada» que minimitza les mesures efectuades per l'Estat per millorar la vida dels ciutadans. El comunicat difós pel ministeri d'Informació esmenta que l'orgnització internacional tampoc cita els múltiples actes violents de l'oposició.

Michelle Bachelet va reconèixer que les recents sancions han empitjorat la situació del país veneçolà, però va afegir que la seva economia ja estava en estrès financer abans de la seva aplicació. Aproximadament uns quatre milions de ciutadans han fugit de la creixent crisi econòmica i política de Veneçuela, segons les últimes xifres de les Nacions Unides. L'experta en drets humans va afirmar que «li preocupa el creixent èxode i l'empitjorament de les condicions de vida dels ciutadans del país».