El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat a declarar com a investigat el conseller d'Interior, Miquel Buch, pels delictes de desobediència i prevaricació per cedir locals per celebrar l'1-O a Premià de Mar quan era alcalde del municipi.

En una providència, el jutge Jordi Seguí cita per al 16 de juliol el conseller, al qual l'alt tribunal ja va arxivar una causa pel seu paper en l'organització de l'1-O com a president de l'Associació Catalana de Municipis, juntament amb l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència Neus Lloveras. Buch i Lloveras van declarar com a investigats davant l'alt tribunal català, arran d'una querella de la Fiscalia que els acusava de promoure l'1-O entre els alcaldes quan lideraven les entitats municipalistes sobiranistes. El TSJC va arxivar aquesta querella, en entendre que la seva actuació s'emmarcava en l'exercici de «funcions no institucionals i eminentment polítiques», no com a regidors, sinó com a líders d'«agrupacions voluntàries», una decisió que va ser recorreguda per la Fiscalia. La sala civil i penal de l'alt tribunal català va estimar parcialment el recurs del ministeri públic i va obrir la porta a imputar Buch per cedir locals municipals a Premià per al referèndum de l'1-O, malgrat haver-lo suspès el Constitucional. De fet, la Fiscalia de l'àrea de Mataró-Arenys de Mar ja va investigar Buch, quan encara no era conseller, arran de la instrucció que en vigílies de l'1-O va dictar el llavors fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, perquè s'obrís diligències a regidors que facilitessin el referèndum en els seus municipis.

Dels prop de 700 alcaldes que la Fiscalia General instava a investigar al setembre del 2017, el ministeri públic ha presentat finalment querelles contra mitja dotzena, que en alguns casos ja han estat arxivades per la justícia.

En la resolució en què va arxivar la causa a Buch i Lloveras, el jutge instructor sostenia que quan van remetre un correu als alcaldes citant-los a facilitar locals per a la votació no ho van fer «en qualitat d'autoritats públiques» i mitjançant els cursos oficials dels seus consistoris, sinó com presidents de l'ACM i l'AMI.