La junta militar que governa al Sudan i els grups de l'oposició van tancar aquest dijous un acord per compartir el poder durant el període de transició fins a la celebració d'unes eleccions democràtiques.

Les dues parts, que van mantenir reunions a Khartum durant els últims tres dies, van acordar «establir un consell sobirà per rotació entre els militars i els civils per un període de tres anys», va explicar en roda de premsa el mediador de la Unió Africana, Mohamed el Hassan Labbat.

Els manifestants i les autoritats castrenses van acordar formar un govern tecnòcrata independent, per impulsar una recerca transparent i independent sobre els episodis violents efectuats durant les últimes setmanes.

Ajornaments

Així mateix, van pactar ajornar la creació d'un consell legislatiu. Militars i civils havien acordat anteriorment que les Forces per a la Llibertat i el Canvi (FFC) es quedessin amb dos terços dels escons d'aquest òrgan de nova creació, però les converses es van cancel·lar després que les forces de seguretat reprimissin l'asseguda de protesta a Khartum el 3 de juny i matessin desenes de manifestants.

Els civils ho celebren

Els carrers d'Omdurman, una ciutat situada al costat de la capital, Khartum, es va omplir ahir de milers de persones que van sortir a celebrar el pacte per al repartiment de poder. De fet, des de l'11 d'abril els sudanesos estan governats per una cúpula militar, que va enderrocar amb un cop d'estat l'anterior dictador, Omar Hassan Ahmad al-Bashir.

D'altra banda, la Unió Africana va anunciar el 6 de juny que apartava el Sudan fins que hi hagués una administració civil, en un exemple de la creixent pressió internacional.

Com a resposta, la junta militar va anunciar dijous l'alliberament de 235 membres del Moviment d'Alliberament del Sudan, un dia després de l'aprovació d'un decret amb aquesta finalitat. D'aquesta manera, les autoritats van recalcar que es tracta d'una mostra de «bones intencions» perquè els rebels participin en el procés de pau del Sudan.