La Justícia francesa va obligar l'Estat a pagar 500 euros a Salah Abdeslam, l'únic supervivent dels comandaments que van cometre els atemptats gihadistes de novembre de 2015 a París, perquè va estar sotmès a videovigilància a la seva cel·la durant les 24 hores del dia. La mesura és considerada il·legal, ja que afecta els principis de privacitat i llibertat i hauria d'haver estat aprovada pel Parlament. Pel que fa al terrorista, s'ha negat a cobrar els diners.

La informació, publicada pel diari Le Figaro aquest dilluns, cita l'advocat d'Abdeslam Frank Berton, que va presentar una demanda contra les mesures dictades el juny de 2016 al llavors ministre de Justícia, Jean-Jacques Urvoas.

Així, un decret situa a Urvoas com la persona que va establir les regles perquè s'efectués la videovigilància a les cel·les d'aquells presoners que «la seva evasió o el seu suïcidi pogués tenir un impacte important per a l'ordre públic».

Gravat dia i nit

D'aquesta manera, el ministre va decidir, per a un període de tres mesos renovables, que Abdeslam fos gravat en vídeo dia i nit. Una forma de garantir que comparegués davant la Justícia l'únic terrorista viu que va participar en l'assassinat de 130 persones a París i Saint Denis.

L'advocat del terrorista al·lega que el decret incompleix la Constitució, que considera la videovigilància continua un atac als principis de privacitat i llibertat, de manera que només pot regular-se amb una llei aprovada pel Parlament.

Concretament, va ser el Tribunal Administratiu de Versalles l'encarregat d'imposar el pagament de 500 euros per a Abdeslam, el qual s'ha negat a cobrar la indemnització.