El Departament de Justícia de la Generalitat va exigir ahir al Govern espanyol els 15 milions d'euros que calculen que ascendeix la posada en marxa dels 26 nous jutjats aprovats per a Catalunya el 2017 i 2019, el cost dels quals està assumint actualment pel Govern.

El secretari de Relacions amb l'Administració de Justícia, Joan Abad, va assegurar en una roda de premsa que necessiten 8,4 milions d'euros pels òrgans judicials del 2017 i uns altres 6,5 milions pels que van ser creats aquest any, ja que, d'allò contrari, la Generalitat no podrà fer front a aquests costos.

«L'Estat s'ha de fer responsable de la posada en marxa dels nous òrgans judicials a través de justes i equitatives transferències econòmiques pendents», va ressaltar abans d'afegir que, si el Govern no paga, «haurà d'assumir les conseqüències sobre la impossibilitat de posar en marxa aquests òrgans».

Les 26 noves unitats - 22 jutjats i quatre places de magistrat de l'Audiència Provincial de Barcelona - van ser creades a base de reials decrets després de sis anys de paralització i de les quals deu ja estan en funcionament, tres estan en execució i una està programada pel setembre del 2020. Per aquest motiu, va assegurar Abad, en cas que el Govern espanyol - que és qui ostenta la competència de creació de nous òrgans judicials - no reaccioni, perillaran els vuit òrgans que encara estan pendents d'executar a Catalunya.

«En un context d'extraordinària dificultat pressupostària, amb un dèficit fiscal crònic i uns pressupostos prorrogats, volem posar l'accent en l'infrafinançament endèmic que pateix l'administració de Justícia de Catalunya», va emfatitzar.

Abad també ers va mostrar consternat amb la urgència que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va traslladar al Departament i al Ministeri de Justícia de posar en marxa els nous jutjats que es van aprovar el 2017 i la inauguració dels quals està prevista entre finals d'aquest any i el pròxim. Segons va dir, comparteixen la preocupació del TSJC, però és l'Estat qui ha de responsabilitzar-se de la situació, per això han convidat «al poder judicial de Catalunya a exigir al Ministeri de Justícia la transferència econòmica necessària».

Així mateix, tal com va assenyalar, Espanya recapta anualment 60 milions d'euros gràcies a la llei de taxes judicials a Catalunya que permet accedir al servei públic de justícia gratuïta i dels quals la Generalitat «no veu ni un cèntim».