El president de la Generalitat, Quim Torra i el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, demanen la dimissió del ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, per la polèmica que el president català ha titllat ja de "Borrellgate" en referència a l'espionatge del govern espanyol als delegats de la Generalitat a Londres, Ginebra i Berlín. "S'han passat de frenada", ha avisat, i ha afegit que s'informarà les cancelleries europees de l'actuació del ministeri "contra una idea".

"No és que les clavegueres baixin plenes, és que estan col·lapsades i la repressió en aquest Estat està arribant a un punt absolutament intolerable", ha afirmat Torra durant la sessió de control del Parlament. Així s'ha referit a les activitats que admet el Ministeri d'Afers Estrangers per "vigilar de prop" qualsevol activitat que pretengui menyscabar la imatge d'Espanya i qualsevol intent d'impulsar el projecte independentista del Govern de Catalunya, cosa que inclou les delegacions de la Generalitat a l'exterior.

Torra ha advertit que és "gravíssim" que, segons el seu parer, "les clavegueres de l'Estat" actuïn amb "impunitat" i de forma "desbocada".

Bosch demana explicacions

Al seu torn, el conseller d'Acció Exterior ha expressat la seva indignació per "l'espionatge polític" dut a terme per l'Estat a diverses delegacions exteriors de la Generalitat, i ha exigit al ministre Josep Borrell que doni explicacions i dimiteixi "si fa falta".

Bosch exigeix a Borrell que doni explicacions per l'«espionatge» i dimiteixi

Bosch exigeix a Borrell que doni explicacions per l'«espionatge» i dimiteixi

El Ministeri d'Afers Estrangers ha indicat avui que el seu comès és "vigilar de prop" qualsevol activitat que pretengui menyscabar la imatge d'Espanya i qualsevol intent d'impulsar el projecte independentista del Govern de Catalunya la qual cosa inclou, ha precisat, les delegacions de la Generalitat a l'exterior.

En resposta a una pregunta plantejada per una diputada d'ERC a la sessió de control del Parlament al Govern, el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, s'ha referit a un informe del seu departament en el que es recullen documents aportats pel citat ministeri davant els tribunals per demanar el tancament cautelar de tres delegacions de la Generalitat a l'exterior.

Segons Bosch, de la lectura d'aquests informes es desprèn que hi ha hagut "un espionatge polític" a tres delegacions - les de Londres, París i Ginebra -, així com a membres del Govern i càrrecs electes d'àmbit europeu.

"Per la qual cosa sabem - ha apuntat -, es tracta d'un altre escàndol, d'un greu cas d'espionatge polític en el que s'utilitzen recursos de les clavegueres de l'Estat" en contra de les institucions de la Generalitat i, en aquesta ocasió específicament de les del departament d'Acció Exterior.

"L'objectiu - ha afegit - és coartar l'acció exterior de la Generalitat, per exemple, demanant el tancament cautelar de tres delegacions que fan un treball legal i absolutament necessari perquè Catalunya no perdi pes en l'àmbit internacional".

«Intenten prohibir que parlem de la situació política de Catalunya»

Segons el conseller Bosch, "intenten prohibir que parlem de la situació política de Catalunya, que és un treball necessari i obligat" i, al mateix temps, "es difon un fals relat sobre el suposat mal ús dels nostres recursos".

"Sobre aquesta última qüestió, la pregunta que ens fem nosaltres - ha dit - és quin ús fa el Ministeri d'Afers Estrangers dels recursos públics en les seves ambaixades i en l'espionatge a altres institucions".

Segons la seva opinió, "darrere de l'escàndol democràtic que implica un espionatge polític hi ha un nom, que és el del ministre i futur cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, a qui li exigim que aclareixi quants diners ha gastat, i amb quins fons reservats ha comptat".

"Borrell - ha subratllat - ha de donar la cara, donar explicacions, i assumir responsabilitats per la qual cosa ha fet i, si fa falta, ha de dimitir".