El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va declarar divendres al matí com a investigat al jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona per un suposat delicte de falsificació de documents privats. La magistrada té obertes unes diligències des del mes de maig passat arran de la querella d'un excapellà, per una suposada trama, per apartar-lo de l'Església en assenyalar-lo per una presumpta paternitat.

L'exsacerdot nega ser pare d'un nen nascut el 2006, quan exercia a la diòcesi d'Alcalá de Henares, a la Comunitat de Madrid. El capellà explica que Omella li va lliurar la carta de la congregació per al clergat en què li retirava «l'estat clerical».

El querellant acusa l'arquebisbe d'haver-li generat «indefensió» per haver-li negat una còpia de les acusacions i limitar-se a llegir-li uns paràgrafs. També denuncia que Omella no va enviar a Roma l'escrit de defensa amb una acta notarial de la mare i una prova de paternitat. De fet, la querella assegura que Omella és «l'autor de les falses acusacions».

El querellant també creu que darrere del seu cas hi ha una pugna pel poder a l'Església i ho relaciona amb un cas d'un presumpte assetjament sexual el 2014 a un diaca de 27 anys amb el qual havia conviscut a Épila, a la diòcesi de Saragossa. El sacerdot també nega aquests fets i assegura que se'l va utilitzar per fer que el papa Francesc destituís l'aleshores arquebisbe de Saragossa, Manuel Ureña, considerat conservador.

La jutgessa ha enviat una comissió rogatòria al Vaticà perquè li remeti una «còpia de l'expedient signat» que va acabar amb la seva expulsió del sacerdoci. Segons fonts jurídiques, la defensa d'Omella ha presentat un document al jutjat.

En arribar a la Ciutat de la Justícia, Omella no va ser gravat per la premsa que l'esperava i en sortir-ne va fer unes breus declaracions per dir que està «molt content» perquè «sempre» confia en la justícia i espera que «tot anirà bé». La declaració va durar un quart d'hora, aproximadament, i Omella creu que la magistrada «ha entès bé del que es tractava», i ell va «intentat dir tota la veritat i només la veritat». En tot cas, va dir que no creu que sigui el primer cop que un sacerdot es querella contra un cardenal.