El republicà i alcalde de Bellvís (Pla d'Urgell), Joan Talarn, va ser investit ahir al matí nou president de la Diputació de Lleida amb els vots d'ERC i JxCat, que dijous van segellar l'acord de govern pels propers quatre anys.

Talarn va mostrar la voluntat de fer extensible aquest «projecte compartit» als altres partits i els va estendre la «mà oberta per col·laborar» amb l'objectiu d'enfortir la identitat de les comarques de Lleida.

Des de l'oposició, el PSC va oferir a Talarn col·laboració pels grans projectes pel territori, mentre que Cs va demanar que la institució representi tots els lleidatans. Els Comuns van dir que arriben a la Diputació per «aixecar catifes», i Unitat d'Aran va apel·lar a la «realitat viva» de la Vall d'Aran.

Després del ple, el president va encapçalar una comitiva que va penjar dues pancartes a la façana principal de l'ens, on s'hi pot llegir «Llibertat. Us volem a casa» acompanyat d'un llaç groc.

Talarn va manifestar, durant el seu discurs d'investidura, el compromís amb la nació i per al «lliure retorn dels presos i exiliats».

Talarn va mostrar-se confiat i agraït per la tasca que li ha encomanat el seu partit amb el suport de JxCat. En aquest sentit, va afirmar que no caminarà sol i que ho farà amb «lleialtat als principis republicans».

El nou president de la Diputació de Lleida va explicar que el seu projecte girarà al voltant del concepte de la «governança republicana», que es basa en el manteniment d'un «diàleg constant amb el territori» i partint de la base que els ajuntaments són «autèntics governs locals».