Les autoritats aeroespacials índies van anunciar ahir l'ajornament de la seva primera missió a la superfície de la Lluna, la Chandrayaan-2, que tenia previst aconseguir arribar al pol sud del satèl·lit -un indret fins ara no explorat- entre els dies 6 i 7 de setembre.

«S'ha observat un problema tècnic en el sistema de vehicles de llançament, a 56 minuts de l'enlairament. Com a mesura de precaució, l'operació del Chandrayaan-2 ha estat cancel·lada», va anunciar l'Organització de Recerca Espacial de l'Índia (ISRO) en el seu compte de Twitter.

La Chandrayaan-2 és la segona missió lunar del país. La primera missió, la Chandrayaan-1, del 2008, va orbitar la Lluna però no va aterrar.

Aquest cop, la nau s'hauria d'haver enlairat de la base de Sriharikota i hauria haver «arribat a la regió del pol sud de la Lluna, on cap país ha anat abans», va anunciar en un comunicat l'Agència Índia d'Investigació Especial (ISRO).

El seu president, K Sivan, va avisar que el descens final de 15 minuts «seria el moment més aterridor, ja que l'Índia mai ha emprès una missió tan complexa», com és la d'aterrar una sonda en un cos còsmic.

Si l'Índia finalment aconsegueix completar l'exploració, aquest seria el quart país a aconseguir un aterratge suau a la Lluna, després dels Estats Units, l'antiga Unió Soviètica i la Xina.

L'operació està pressupostada en 142 milions de dòlars i té com a objectius cartografiar la superfície lunar i examinar la seva composició, a més de buscar algun indici d'aigua.