El Tribunal de Comptes ha revocat la condemna a la exalcaldessa de Madrid Ana Botella i als que van ser regidors en el seu equip de govern per la venda de 18 promocions d'habitatges de l'Empresa Municipal d'Habitatge de Madrid (EMVS) al grup societari Fidere, societat d'inversió immobiliària del fons Blackstone.

Amb això, reverteix la decisió inicial dictada el 27 de desembre, que xifrava en gairebé 25,8 milions d'euros el perjudici que aquesta operació va ocasionar a la EMVS per entendre que es va fer a un preu inferior al valor mínim possible.

En una resolució d'aquest mateix dimecres, la secció d'Enjudiciament de l'òrgan fiscalitzador rebutja el recurs d'apel·lació interposat per l'empresa municipal (que es mostrava disconforme amb el preu màxim de la venda dels immobles i el criteri utilitzat per determinar el mal al patrimoni públic) i estima les al·legacions presentades per tots els regidors que estaven condemnats, al que es va adherir el Ministeri Fiscal.

El Tribunal de Comptes considera, sota el criteri dels consellers José Manuel Suárez (ponent) i Margarita Mariscal, que l'alienació es va realitzar mitjançant concurs públic i que no es pot imputar «negligència greu» als apel·lants en constar en la venda que es va aprovar un pla de viabilitat financera, sense que fos «impugnada en cap manera». Al·ludeix també a l'existència d'informes, el més rellevant el d'Intervenció Municipal, encara que també uns altres d'instàncies no municipals, que «no van qüestionar l'operació immobiliària ni van dictaminar en contra seva».

S'ha emès també un vot particular d'un dels consellers del Tribunal de Comptes, Felipe García, que manté que l'operació de venda va ser «lesiva» per al patrimoni municipal i que no va complir els principis de «publicitat, concurrència, transparència i objectivitat» en el procediment.

Margarita Mariscal de Gante Mirón, exministra de Justícia en el Govern de José María Aznar, marit d'Ana Botella, i José Manuel Suárez Robledano, han estat els dos consellers -tots dos nomenats a proposta del PP- de la Sala de Justícia del Tribunal de Comptes que han votat a favor de l'absolució de la sentència coneguda ahir.