La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va reclamar ahir per carta a la vicepresidenta i ministra de Presidència de l'Executiu espanyol, Carmen Calvo, i a la de Defensa, Margarita Robles, una reunió per demanar «explicacions» sobre la relació de l'imam de Ripoll i el CNI, i acabar així amb «l'alarma social».

Així mateix, la consellera de Presidència sol·licita a les ministres que donin suport a la creació d'una comissió d'investigació al Congrés sobre els atemptats del 17-A del 2017. A la carta, Budó també reclama que el Govern en funcions de Pedro Sánchez doni instruccions als representants de les institucions espanyoles perquè assisteixin a la comissió ja existent al Parlament.

En les dues cartes adreçades a les ministres, Budó constata la preocupació del Govern després de les informacions publicades aquesta setmana pel diari Público sobre el vincle entre l'imam de Ripoll i el CNI fins al 17-A. El diari va explicar ahir que el CNI va fitxar Abdelbaki es-Satty el 2014 a canvi de no deportar-lo i el va ajudar a ser imam a Ripoll.

Budó argumenta que les informacions periodístiques han creat «una forta alarma i rebuig social», i que posen en dubte l'actuació d'algunes institucions de l'Estat. Són, segons Budó, dades que contradiuen les informacions oficials que s'havien donat fins ara.

La portaveu del Govern conclou que en democràcia hi ha un dret «irrenunciable» a tota la ciutadania, el «dret a la veritat». La consellera Budó remarca que la reunió pot tenir el format que designi el mateix Executiu espanyol.

D'altra banda, Esquerra insta el Consell de la UE i la Comissió Europea a reclamar explicacions a Espanya per les relacions entre el CNI i Es-Satty publicades pel diari Público.

En una pregunta registrada per l'eurodiputada Diana Riba, s'informa les dues institucions europees de la investigació periodística sobre els presumptes contactes entre la intel·ligència espanyola i l'imam de Ripoll, cervell dels atemptats a Barcelona. Concretament, es denuncia que el CNI no va comunicar la informació obtinguda als Mossos tot i que el cos té competències en lluita antiter-rorista.

Per tot plegat, Riba pregunta si s'instarà el Govern espanyol «a aclarir els fets» i reclama que els Mossos puguin tenir accés a organismes internacionals com Interpol, Europol i Sirene.

D'altra banda, també demana a les institucions què faran per garantir el bon funcionament de la cooperació policial i el flux d'informació entre els estats membre de la UE i els diferents cossos dins d'un mateix estat.

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, va mostrar la disposició del Govern espanyol a comparèixer al Congrés o davant l'autoritat judicial si cal, però va remarcar que ella només pot respondre pel que ha passat durant el seu mandat. «Jo hauré de respondre al que faci referència a la gestió del meu govern, no sobre el que hagi passat abans, perquè no ho puc conèixer», va apuntar Robles sobre la relació de l'imam amb el CNI.