19 de juliol de 2019
19.07.2019
Regió7

El Govern recorre que s'exclogui el català per treballar als jutjats

Els criteris del ministeri de Justícia per superar les oposicions no inclouen el català com a requisit

19.07.2019 | 00:00
El Govern recorre que s'exclogui el català per treballar als jutjats

El departament de Justícia de la Generalitat ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el Govern central per la «discriminació» que consideren que pateix el català en no estar inclòs com a mèrit en les proves de selecció de nous funcionaris per als jutjats.

La consellera Ester Capella ho va anunciar ahir en comissió parlamentària, on va explicar que els criteris establerts pel ministeri de Justícia per superar les oposicions no inclouen el català com a requisit, mentre sí que ho és saber una llengua estrangera com el francès, el danès o l'alemany.

«Es tracta d'un menyspreu que no necessita qualificatius i després ens pregunten que per què som independentistes i volem que Catalunya sigui una república», va destacar.

D'acord amb els criteris d'aquestes oposicions, les persones que optin a una plaça sumaran punts si acrediten el coneixement d'una llengua estrangera però no una cooficial, que només servirà per millorar la posició a l'hora d'escollir plaça de destí una vegada aquesta ja hagi estat concedida.

Això no obstant, fins ara el coneixement del català també s'acreditava de forma voluntària una vegada aconseguida la plaça, ja que les oposicions a funcionari constaven d'un únic examen i no hi havia fase de mèrits.

«Ja ens vam dirigir al ministeri perquè s'adonessin del greuge i la vulneració de drets, però ens hem trobat amb un cop de porta sonor», va lamentar després que el Govern s'hagi negat a modificar les bases al·legant que el procés «ha de garantir les mateixes condicions d'igualtat, mèrit i capacitat per a tots els aspirants de tots els àmbits territorials».

Aquestes oposicions, que es faran a la tardor, obren 2.497 places a Catalunya destinades a cobrir un terç de la plantilla dels jutjats i estan destinades a gestors i tramitadors processals, auxilis judicials i metges forenses. Per aquest motiu i per combatre «l'ús residual» del català en la Justícia –que ha caigut per catorzè any consecutiu situant-se en el seu mínim històric del 7,7% de les sentències–, la consellera defensa que sigui la Generalitat la que convoqui les oposicions.

D'altra banda, Capella ha denunciat la «inversió absolutament injustificada i desproporcionada» de 400 agents dels Mossos d'Esquadra per protegir les seus judicials després de l'atac sofert el febrer a diversos edificis en protestes contra les causes obertes pel procés.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook