JxCat i ERC segueixen pendents de si finalment el PSOE i Unides Podem arriben a un acord de legislatura per acabar de decidir quin serà el sentit del seu vot la setmana vinent en la investidura de Pedro Sánchez.

Durant les últimes setmanes, ERC ha anat llançant missatges en el sentit que no torpedinaran una eventual investidura de Sánchez, mentre que al si de JxCat s'ha obert un intens debat intern sobre si cal facilitar o no que el líder del PSOE segueixi a la Moncloa.

ERC reunirà avui la seva cúpula per acabar de concretar el seu posicionament amb vista al debat d'investidura de la setmana que ve. Fonts republicanes han indicat a Efe que el vot d'ERC a Sánchez es mou ara mateix entre el 'no' i l'abstenció, si bé tota l'atenció se centra en com es resol el pols negociador entre el PSOE i Unides Podem. Segons les fonts consultades, si les dues forces d'esquerra arribessin a un acord, els republicans «no bloquejarien» aquesta majoria al Congrés, però si socialistes i podemites «no són capaços» d'arribar a un consens sobre la investidura, ERC tindria arguments per votar 'no'. A les files d'ERC no va caure gens bé la publicació d'un article del president de la Generalitat, Quim Torra, dimecres a La Vanguardia, en el que advocava per un 'no' a Sánchez. Fonts republicanes han explicat que Torra no els va informar de la publicació, cosa que va generar un malestar que comparteixen sectors de JxCat, que també desconeixien les intencions del president de posicionar-se públicament sobre aquest assumpte per intentar decantar la balança dins la seva formació a favor del 'no'.

A JxCat també segueixen pendents de com acabin les negociacions entre el PSOE i Unides Podem, ja que un no dels de Pablo Iglesias portaria ben segur els postconvergents a votar també en contra de la investidura de Sánchez. En canvi, si hi ha un acord d'esquerres in extremis, el debat a JxCat s'intensificarà, ja que hi ha veus -entre elles les dels presos Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, a més de la del diputat a Madrid Sergi Miquel- partidàries en aquest cas d'una abstenció.